Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

100 år av demokrati på första maj – jubileumsmärke ute nu!

S-kvinnor och Socialdemokraterna firar 100 år av demokrati! Tillsammans har vi tagit fram ett jubileumsmärke, ett särskilt 1 maj-märke.

För 100 år sedan pågick en enträgen kamp där ett maktskifte pågick i Sverige – från att män styrde allt, till att kvinnor fick vara med och bestämma. Vi uppmärksammar kvinnornas kamp som gjorde att kvinnor fick rösträtt. S-kvinnorna Nelly Thüring och Agda Östlund, som också blev två av de första kvinnorna att komma in i riksdagen, drev frågan hårt som sedan blev verklighet tack vare socialdemokrater och liberaler. S-kvinnor har efter detta haft en mycket betydande roll för jämställdhetsarbetet inom arbetarrörelsen, och fortsätter sätta jämställdhet på agendan.

Årets 1 maj-paroll är ”Välfärden först”, som är en av våra viktigaste jämställdhetsfrågor i dag. Vi fortsätter kampen för jämställda villkor i Thüring och Östlunds spår.

– Det är viktigt att komma ihåg att rösträtt var inget man fick. Det möttes av starkt motstånd som kvinnor drev en kamp mot för sina rättigheter. Det är så alla jämställdhetsreformer kommit till. Likadant är det i dag, där rättigheter är något vi tar, inte får. Vi tackar de som gick före, för oss som kom efter. Nu fortsätter vi! säger S-kvinnors förbundsordförande Carina Ohlsson

Märket släpps i dag, 13 april, och finns tillgängligt att köpa för 40 kr/st,, på Socialdemokraternas och S-kvinnors webbshop.

facebook Twitter Email