Vi ser väldigt olika på vad jämställdhet innebär
Publicerad i Smålänningen 25 juli 2018.
Vi anser t.ex. att varje förälder har rätt till sina föräldradagar, sin tid med barnen, sin betalda försäkring. Längden på föräldraförsäkringen kan förstås ses över, många vill förlänga den men det är en annan fråga. Och självklart ska ingen familj drabbas av ”förödande konsekvenser”. Vi ska alltid ta hänsyn och det finns många sätt att lösa individuella utmaningarna. Men idag har vi ett system som ger förödande konsekvenser för alla kvinnor på hela arbetsmarknaden, även de utan barn. Det här vet säkert även ni, dvs. att frågan är större än ett köksbord. Systemet cementerar ojämställdhet och stämplar alla kvinnor som ”riskarbetskraft”, det måste vi politiker ta ansvar för.
Rätt till heltid var ett vallöfte även från SD men nu skriver ni istället att rätt till deltid är ju också viktigt. Det är en ickefråga – rätt till deltid är redan verklighet! Alla föräldrar har rätt till deltid om de vill. Men det här handlar om ofrivillig deltid, om de tusentals som behöver en heltidstjänst för att klara ekonomin men inte får det. Heltid som norm är det enda rimliga, det borde ni också rösta för.
Att sen ständigt återkomma till att varenda samhällsfråga är invandringens fel är tröttsamt och oseriöst. Sverige har inte ”i princip fri invandring”, vi har tvärtom asylregler på EUs miniminivå. Men vi har helt enkelt väldigt olika åsikter om hur många vi vill hjälpa och hur vi värderar de som kommer hit. S-kvinnor är stolta över att Sverige varit storsinta starka och hjälpt människor på flykt. Däremot behöver vi stärka integrationsarbetet så fler utlandsfödda får arbete, kan bidra, vara trygga, fria och del i samhället. Vi har redan tagit många viktiga steg, det arbetet fortsätter stadigt.
Och det är väl märkligt att ett parti som talar om att de som kommer hit minsann ska göra rätt för sig, samtidigt motverkar integration. Vårdnadsbidrag gav ökade klyftor och förhindrade integrationen, användes främst av utlandsfödda kvinnor som blev inlåsta i utanförskap och ekonomisk utsatthet. Inga partier vill ha det, förutom SD och KD som bara vägrar se det. Vårdnadsbidraget är inte en bra valmöjlighet, så enkelt är det.
Valmöjlighet ska gälla alla. Att t.ex. bli försörjd av en partner kan både vara frihet och en fälla – vi måste se båda sidor. Alla, även den som inte har en partner, som måste lämna en partner, alla föräldrar (i alla familjekonstellationer) har rätt till egen försörjning, trygghet och frihet.
Vår regering har stärkt Sveriges ekonomi, ökat bostadsbyggandet, gett fler än någonsin arbete, stärkt barnfamiljernas ekonomi. Den som inte vill kommer inte att lyssna men så här är det, det går bra för Sverige. Riktigt bra. Visst har vi många utmaningar kvar, men vi bygger långsiktigt ett tryggt starkt samhälle.
Därför behöver vi en Socialdemokratisk regering som tar kampen för frihet, jämlikhet och jämställdhet.
Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor