S-kvinnors mål är halva makten!
Publicerad i Aktuellt i Politiken 26 oktober 2018.
Redan 1993 antog Socialdemokraternas kongress S-kvinnors krav på varvade listor. Vi kan med glädje se hur det nu ger effekt även i toppen av listorna. I riksdagsvalet 2014 toppades åtta av riksdagslistorna i de 29 valdistrikten av kvinnor, alltså 27,5 procent. När riksdagslistorna för 2018 var beslutade kunde vi se att det skett en stor förändring inför årets riksdagsval. Tolv av 29 listor toppades i år av kvinnor, en ökning till 41,3 procent. S-kvinnors mål är givetvis att nå 50/50, vilket vi kommer fortsätta att jobba för. Nu när fördelningen av mandat är färdig gäller det att ha jämställdhetsglasögonen på i valberedningsarbetet. Arbetet är i full gång för att tillsätta representanter i nämnder och styrelser. Därför är det av stor vikt att ha valt in partikamrater som förstår att alla vinner på jämställda politiska församlingar och ordförandeposter.
Att få vara med och påverka samhällsutvecklingen är spännande, det innebär många intressanta möten med engagerade medborgare. För att fler ska vilja ta på sig uppdrag så måste vi vara ärliga med vad uppdraget innebär och inte slarvigt säga att det är några möten då och då. Att vara förtroendevald är hedrande och viktigt, men det är också en utmaning. Om du är intresserad ska du absolut våga och kunna ta uppdraget. Om du är intresserad av ett uppdrag ska du självklart säga till att du vill bli nominerad. Du behöver inte kunna allt på en gång, hela livet är en lärandeprocess.
I en nämnd eller styrelse ska vi Socialdemokrater arbeta som ett lag som tillsammans bygger det bästa jämlika och jämställda samhället. Det är också en viktig roll som vi S-kvinnor fyller – att stötta och finnas för varandra. Det är en viktig del av det politiska systerskapet. Se om det går att hitta en mentor, eller ställ upp som mentor själv!
Det är också en viktig del av S-kvinnors makthandbok. Den ger handfasta tips på hur du själv ska kunna bemöta härskartekniker, när du eller andra utsätts för dem. Den handlar också om hur vi ska arbeta för att förstärka kvinnlig representation. Om att nominera och lansera kvinnor till politiska uppdrag och ordförandeskap, om hur valberedningens arbete går till, om att toppa listor med kvinnor. S-kvinnors makthandbok kan du ladda ner eller beställa på S-kvinnors hemsida.
Susanne Andersson, förbundssekreterare S-kvinnor
Artikeln har tidigare varit publicerad i Morgonbris nummer 3 2018.