Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Jämställdhet är inte en kvinnofråga

Fortfarande kvarstår problemet med den sneda fördelningen av män och kvinnor på toppen. Vi kan inte luta oss tillbaka och ta tidigare framsteg för givna, skriver Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor.

Publicerad i Altinget 27 februari 2019.

Altinget har i flera artiklar granskat den ojämna representationen av män och kvinnor på kommunernas högsta politiska post, det vill säga tillsättningen av landets kommunstyrelseordförande.

S-kvinnor välkomnar undersökningen, även om resultatet är nedslående. Studien visar att 197 av Sveriges 290 kommuner styrs av en man. Bara 93 kommuner styrs av en kvinna. En fördelning med 68 procent män och 32 procent kvinnor är förstås helt oacceptabel.

”Varannan damernas”

S-kvinnor har länge kämpat för jämställd representation. Det är en rättvisefråga, men framför allt en fråga om att tillvarata kompetens.

Redan 1993 drev S-kvinnor igenom ”varannan damernas” på Socialdemokraternas partikongress, som sedan blev verklighet på alla S-valsedlar i valet 1994. Varvade listor har spridit sig till många partier och representationen i valda församlingar har förbättrats radikalt i och med reformen.

Men fortfarande kvarstår problemet med den sneda fördelningen av män och kvinnor på toppen. Det gäller också i många nämnder, styrelser och arbetsgrupper, där de varvade listorna inte hindrar män från att ta för mycket och för stor plats.

Lång väg kvar

Altingets kartläggning visar tyvärr att Socialdemokraterna efter det senaste valet inte är bättre än rikssnittet. I S-styrda kommuner är bara 31 procent av kommunstyrelseordförandena kvinnor. Extra sorgligt är att detta är en stor tillbakagång från valet 2014, då motsvarande siffra var 41 procent.

Vi har alltså lång väg kvar till jämställd makt. Vi kan inte luta oss tillbaka och ta tidigare framsteg för givna. Det är viktigt att hålla fast vid det som har visat sig ge goda resultat, som varvade listor, men också utveckla arbetet för jämställd representation.

I S-kvinnors Makthandbok tipsar vi om konkreta sätt för detta. Det handlar om allt från att få fler kvinnor att ta plats i valberedningar, att nominera och lansera fler kvinnor, att toppa listor med kvinnor och att uppmuntra och ge kvinnor möjlighet att ta på sig ordföranderollen.

Inte en kvinnofråga

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att jämställd representation inte är en kvinnofråga. Män måste också se den ojämställda strukturen som nu råder och vara beredda att förändra den.

För att forma en politik som representerar både kvinnor och män måste maktfördelningen vara jämställd i alla strukturer. Det tjänar vi alla på.

Carina Ohlsson, Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email