Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Jämställdhetsmålet missas totalt av EU

Det känns nästan lite chockartat att i tanken gå från glädjen över en jämställd ny regering i Sverige till att Europaparlamentet ska rösta om en ny EU-kommission som så totalt missat jämställdhetsmålet. Vi som S-kvinnor kan inte stödja en sådan kommission.

Publicerad i Piteåtidningen 21 oktober 2014.

I dag röstar Europaparlamentet ja eller nej till den nya kommissionen som ska ledas av Jean-Claude Juncker. Juncker har misslyckats i sammansättningen av sin kommission. Han lovade vitt och brett att kommissionen skulle bli mer jämställd, fler kvinnor än i tidigare kommissioner skulle ta plats. Usel leverans av det löftet.

Kommissionen utgörs av 28 kandidater, en från varje medlemsland i EU. Av dessa är bara nio kvinnor. Samma antal som förra kommissionen. Inga framsteg här, trots att alla chanser fanns.

Juncker var för feg för att sätta hårt mot hårt och kräva att de medlemsstater som aldrig nominerat en kvinna nu skulle göra det. Han vågade inte heller tänka nytt och anamma idén om att varje medlemsland borde nominera både en kvinna och en man.

I Europaparlamentet är balansen mellan kvinnliga och manliga ledamöter inte heller jämställd. Nu utgör de kvinnliga ledamöterna nästan 37 procent, en liten ökning sen valet 2009, men långt ifrån varannan damernas.

EU har lagt fram förslag för att göra samhället mer jämställt. Diskussioner förs om kvotering till bolagsstyrelser, föräldraledighet och lika lön för lika arbete. Men effekterna har uteblivit eller går väldigt långsamt.

Många förslag blockeras av medlemsstaterna i rådet. EU:s trovärdighet i dessa frågor sjunker när EU-institutionerna inte själva kan leverera jämställdhet.

Detta mönster går även igen i medlemsstaterna.

Kvinnor är underrepresenterade i ledande ställning i EU. De utgör i genomsnitt 17,8 procent av styrelseledamöterna i de största börsnoterade företagen, 2,8 procent av de verkställande direktörerna, 27 procent av regerings ministrarna och 27 procent av ledamöterna i de nationella parlamenten.

En studie visar att i nuvarande takt kommer det att ta nästan 30 år för att nå EU:s mål om en sysselsättningsgrad bland kvinnor på 75 procent, 70 år för lika lön och 20 år för en jämn könsfördelning i de nationella parlamenten. Men vi är på väg, och inget hindrar oss från att gasa på och se till att det vi vill uppnå, lika möjligheter och ett jämställt samhälle kommer nås snabbare än utpekad prognos.

Med en ny svensk regering som är jämställd, med en statsminister som på sin första dag deklarerar att regeringen är feministisk och avger en feministisk regeringsförklaring så finns det goda möjligheter till framsteg också i EU.

Nu när Sverige återigen tar på sig ledartröjan och visar vilja att leda i dessa frågor så är det bara att fortsätta.

Vår regering har alla möjligheter att föra en jämställd EU-politik i rådet och kräva att nästa kommission klarar jämställdhetsmålet. Vi kan förändra Sverige och EU. En jämställd värld är möjlig!

Anna Hedh
Europaparlamentariker (S)

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email