Dags att gå från ord till handling
Publicerad i ETC 20 augusti 2015.
Till helgen samlas S-kvinnor i Gävleborgs distrikt för förbundets 41:a förbundsmöte/kongress. Utgångspunkten är tydlig – S-kvinnor vill se en mycket mer konkret politik från vår regering. De är dags att gå från ord till handling helt enkelt.
Att ha en feministisk regering är en milstolpe för jämställdhetspolitiken, det öppnar för helt nya möjligheter. Vi har också sett en regering som tydligt tagit ställning för ett jämställt och jämlikt samhälle, vi vet att viljan finns där.
Socialdemokraterna markerade inte minst detta i våras när partiets kongress röstade ja till en individualiserad föräldraförsäkring. Det var en viktig seger som S-kvinnor kämpat för väldigt länge. Det är en av många viktiga byggstenar i S-kvinnors politiska program, ”En jämställd värld är möjlig”. För så ser vi det, en jämställd värld är möjlig. Men det kräver att vi både hittar rätt byggstenar och att vi faktiskt använder dem.
Det finns flera utmaningar och undantag att bemöta. Då måste det också göras. Vi måste utvärdera och anpassa föräldraförsäkringen för det moderna samhället, för det moderna föräldraskapet. Och vi måste ta steg framåt. S-kvinnor vill se en konkret plan för hur och när vi i Sverige kan förvänta oss ett jämställt föräldraskap.
Det finns många problem som ännu inte hittat sin lösning, det finns utmaningar som tar tid. Men det finns också problem som redan har lösningar, men där det ändå inte händer. Det är en underdrift att säga att det är frustrerande.
En sådan fråga är barnomsorg på obekväm arbetstid. S-kvinnor och Socialdemokraterna är redan överens – alla kommuner ska vara skyldiga att erbjuda barnomsorg som passar föräldrarnas behov. Miljöpartiet vill också att ”alla kommuner ska erbjuda barnomsorg på obekväma arbetstid”.
I en verklighet där 40 procent inte jobbar ordinarie kontorstider, och faktiskt måste jobba röda dagar och helger ibland, där räcker inte barnomsorgen till längre. Bara en procent av förskoleplatserna är på så kallade obekväma tider, hälften av landets kommuner har inga alls. Så, vi ser problemet och vi kan lösa det, varför händer det inte? S-kvinnor kräver att regeringen nu går vidare med ett lagförslag för att förverkliga allas rätt till barnomsorg.
Jämställdhetspolitik handlar om att utmana normer och värderingar, om att förändra strukturer. Det är ganska obekvämt och jobbigt och det ger inte alltid höga popularitetspoäng. Men det är resultaten vi måste luta mot. Vi vet att det kostar på kort sikt att t.ex. bygga ut barnomsorg på obekväma tider. Men vi vet också att det är oerhört lönsamt på lång sikt.
En jämställd värld är helt livsviktig. Jämställdhet och jämlikhet är nämligen inte bara en rättvisefråga. Det är en långsiktig investering i trygghet och ett starkt samhälle. Det är botemedlet mot utanförskap och missnöje. Det kostar, men det är värt det. Det är politik som tar ansvar.