Sluta dalta med huliganer
Publicerad i Feministiskt Perspektiv 25 februari 2021.
Med jämna mellanrum kan vi läsa rubriker om män som betalar för att begå sexuella övergrepp, även kallat sexköp. En granskning som SVT gjort visar att antalet brott mot sexköpslagen ökat under 2020. I region väst har antalet anmälda sexköpsbrott ökat från 43 2019, till 135 året efter.
Framför SVT:s kameror och civila poliser ser vi hur männen kliver rakt in i lägenheter för att köpa övergrepp på löpande band, så ofta som var tjugonde minut. Det är minst sagt fruktansvärt. Men det är inte sexköpen som ökat. Det är resurserna för att gripa sexköpare som ökat.
I så många år har vi fått höra att polisen gärna hade prioriterat de här brotten, men de saknar tid och pengar när alla ”måsten” tagit sitt. Polisen har också själva uttryckt frustration över att de tvingas prioritera bort andra brott som våld i nära relationer och sexköpsbrott.
Vi har tidigare argumenterat för det orimliga i de enorma resurser som läggs bland annat runt stora sportevenemang. Under 2018 rapporterade polisen i region Stockholm att bara polisernas övertid i samband med högriskmatcher i fotboll kostade 600 000 kronor. Per match.
S-kvinnor har många gånger tagit upp att vi behöver en diskussion om vad vi väljer bort när vi väljer att lägga så stor del av samhällets gemensamma säkerhetskapital, våra skattepengar, på till exempel konserter eller sportevenemang. Vi har ofta fått höra att det inte går att jämföra på det sättet.
Men det vi ser nu är ett kvitto på vad som händer när samhället prioriterar om. Under 2020 har stora polisresurser plötsligt friställts, när alla stora evenemang ställts in. Polisregion väst kalkylerade i somras att de sparat 10 miljoner under coronakrisen.
På grund av pandemin har resurserna istället kunnat läggas på att bland annat gripa sexköpare, utreda sexualbrott och människohandel men också på att stoppa gängvåld och skapa mer trygghet i utanförskapsområden.
Socialdemokraterna har jobbat stenhårt för att Sverige ska få fler poliser, för att öka tryggheten och brottsförebyggandet. Rättsväsendet och polisen skriker efter mer resurser i form av pengar och personal.
Det är viktigt och bra, men vi bör verkligen ta oss en funderare över de resurser vi redan har. Används resurserna rätt? Och när pandemin är över, vad händer då?
För S-kvinnor är det inte en fråga om att fortsätta ställa in. Jag personligen älskar fotboll och är ordförande för en stor fotbollsförening. Men jag vill se lösningar för en sund, levande supporterkultur. Vi kan inte återgå till att huliganer får kosta samhället flera miljoner varje år på andras bekostnad.
Frågan är mycket större än sexköp. Vi måste diskutera hur vi använder våra skattemedel. Det är bra att vi fyller på med nya poliser, men vi måste också ha ett system som använder varje polis till rätt sak.
När pandemin tar slut och stora evenemang drar igång igen är det viktigt att ställa sig frågan om det är rimligt att resurserna okommenterat går tillbaka till den gamla ordningen, där polisen ”måste” prioritera bort vissa brott igen.
Det går att prioritera annorlunda. Vi kan stoppa de män som dygnet runt betalar för sexuella övergrepp runt om i vårt land. Vi kan göra mer för de tusentals kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet. Samtal som förs om och med arrangörer om deras ansvar för att upprätthålla säkerheten måste fortsätta. Det handlar om vad vi värderar, hur vi väljer om för att skapa tryggare samhällen.
Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor