Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Vifta inte bort hotet mot aborträtten om högern vinner

I en valrörelse där den socialdemokratiska regeringen står mot det mest högerkonservativa blocket i modern tid är vi många som känner en stark oro för svensk jämställdhets framtid och i synnerhet aborträttens självklara ställning.

Publicerad i Göteborgs-Posten 6 september 2022.

Sverige har en stolt tradition av aktivt jämställdhetsarbete, vilket gjort oss till ett av världens mest jämställda länder. Men utvecklingen i omvärlden visar oss att gamla segrar inte kan tas för givna. Det gäller inte minst frågan om aborträtten, där beslutet i USA:s högsta domstol om att upphäva den nationella rätten till abort är en tydlig varningssignal till kvinnor världen över.

I Sverige har Kristdemokraterna länge varit det pådrivande partiet för att inskränka aborträtten, men även Sverigedemokraterna har drivit frågan.

I årets valrörelse har både KD och SD – inte oväntat – insett att abortmotstånd inte är en valvinnarfråga och gjort sitt bästa för att släta över tidigare ställningstaganden.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch gick i juni ut med ett förslag om ett abortkontrakt, där hon vill att samtliga partier i Sveriges riksdag skriver under sitt stöd för den svenska abortlagstiftningen.

Att partier som aldrig gjort annat än att stå upp för aborträtten ska bevisa välkända ställningstaganden för Ebba Busch är förstås befängt. I stället finns det flera politiker inom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som skulle behöva skriva under abortkontraktet:

1. Lennart Sacredeus, tidigare kristdemokratisk riksdagsledamot och EU-parlamentariker, har vid flera tillfällen uttalat sig kritiskt om den svenska abortlagstiftningen och anser att det finns stöd i KD:s grunddokument för en abortkritisk hållning. Nyligen valde han att dra tillbaka sin riksdagskandidatur efter att ha fått kritik för sin kampanj där han vill ”göra mer för att fler ofödda kan välkomnas till livet” och säger ”nej till läkarutförda assisterade självmord!” Men hans hårda abortkritik har varit välkänd länge, ändå fortsätter KD, gång på gång, att sätta honom på valbar plats på sin riksdagslista.

2. Sarah Kullgren (tidigare Havneraas), ordförande i Kristdemokratiska kvinnoförbundet och medlem i KD:s partistyrelse, satt fram till 2019 i styrelsen för antiabortorganisationen Människovärde. Hon har också varit engagerad i de abortkritiska organisationerna Älska livet och Provita och föreläst om samvetsfrihet, det vill säga att vårdpersonal ska kunna vägra att utföra abort på grund av personlig övertygelse.

3. Andreas Carlson, Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, har sagt att abort är att släcka liv och att han vill sänka gränsen för fri abort till tolv veckor. Han har också lett en abortkritisk kristen förening där han arbetade mot abort genom opinionsbildning och utbildning.

4. Mikael Oscarsson, Kristdemokraternas nuvarande försvars- och utrikespolitiska talesperson och ledamot i partistyrelsen, grundade antiabortorganisationen Ja till livet. Han har återkommande uppmärksammas för sitt engagemang mot abort och som riksdagsledamot skrivit flera motioner som skulle sänka gränsen för fri abort och införa tvång på kuratorsamtal för alla som vill ha abort.

5. Lars Adaktusson, kristdemokratisk riksdagsledamot och före detta EU-parlamentariker, är en framträdande abortmotståndare som under sina fyra år som EU-parlamentariker frekvent röstade mot kvinnors aborträtt både i Europa och globalt.

Även inom Sverigedemokraterna har det funnits många krafter som vill skärpa aborträtten. Mellan 2011 och 2017 lade partiet årligen motioner om att inskränka aborträtten från dagens 18 veckor till 12 veckor.

6. Av de som förespråkade en skärpning av aborträtten är Mattias Karlsson, Julia Kronlid, Carina Ståhl Herrstedt, Cassandra Sundin, Jennie Åfeldt och Per Ramhorn fortfarande riksdagsledamöter för SD. Är det rimligt att tro att de alla har ändrat uppfattning i abortfrågan i takt med partiets taktiska överväganden?

7. Och hur ser Björn Söder, som varit både gruppledare för Sverigedemokraterna och andre vice talman i riksdagen, på abortfrågan? Så sent som förra året beskrev han abort som den vanligaste dödsorsaken på jorden och talat om abort som miljoner ofödda som dödats.

Om Ebba Busch fortfarande har kvar sitt abortkontrakt är det nog fler än jag som i första hand vill se dessa tolv personers underskrifter på ”avtalet”.

Annika Strandhäll
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email