Rominas tvärtomspråk är skrattretande dåligt
Publicerad i Expressen 22 dec 2023.
Igår presenterade regeringen klimathandlingsplanen som ska innehålla åtgärder för att nå klimatmålen 2030, 2040 och 2045. Tyvärr innehåller handlingsplanen inga åtgärder som gör att vi kommer att nå klimatmålen. Istället har regeringen ägnat all tid åt retoriskt krumbuktande. ”Omställningen till 2045 är viktigast”, säger man. På regeringens nyspråk betyder det att man skjuter frågan framför sig och lämnar ansvaret för klimatet till någon annan. Det passar klimatförnekarna i SD utmärkt.
Enligt klimat- och miljöministern ”ligger klimatmålen fast” och ”klimatmålen ska nås”. Det är tidöspråk och betyder att målen ska ändras, så att de kan nås även om utsläppen ökar. Regeringen säger att man till skillnad från den förra regeringen ”fokuserar på elektrifiering av transporter”. Det är tvärtomspråk och betyder att man avvecklar elbilstödet i sin helhet. En annan favorit för klimat- och miljöministern är att understryka att man har en ”effektiv klimatpolitik”. Här har statsrådet en poäng, regeringens har en klimatpolitik som ökar utsläppen av växthusgaser på ett mycket effektivt sätt.
Det är lika delar magstarkt som skrattretande att höra klimat- och miljöministerns uppskruvade retorik. Den förra (S-ledda) regeringen var ”kortsiktig”, den ”la alla ägg i samma korg”, den ”satsade inte tillräckligt på elektrifiering” och framför allt ”klimatpolitiken var inte effektiv”. Som bekant skramlar tomma tunnor mest. Det var den S-ledda regeringen tillsammans med MP som tog fram Industriklivet och de gröna kreditgarantierna som åstadkommer just långsiktig klimatomställning. Det är bra att regeringen fortsätter finansiera dessa. Men var är regeringens egna reformer?
Det var den S-ledda regeringen tillsammans med MP som tog fram det lokala klimatinvesteringsprogrammet som möjliggör klimatinvesteringar för mångmiljardbelopp varje år i hela landet. Det är bra att regeringen nu väljer att fortsätta finansiera det som avfärdades som ineffektiv klimatpolitik under valrörelsen. Det var även vi som tog fram klimatpremierna, som snabbar på elektrifieringen av lastbilar, bussar och arbetsmaskiner. Det är bra att regeringen nu väljer att fortsätta finansiera och öppnar för att utvidga dessa marknadsintroduktionsstöd. Några nya reformer syns dock inte till i klimathandlingsplanen.
Att regeringen skjuter klimatfrågan framför sig är förödande för klimatet, men det är samtidigt en extremt ineffektiv klimatpolitik som kommer att leda till prischocker längre fram alternativt extremt dyra klimatåtgärder. Detta är något som även John Hassler är inne på i sin klimatrapport. Genom att dra ned reduktionsplikten till idiotiskt låga nivåer (lägst i Europa och en bråkdel av den inblandning som Sverige hade när reduktionsplikten infördes) finns ingen möjlighet att klara Sveriges åtagande i EU. Det innebär att Sverige kommer att bygga upp en utsläppsskuld och att utsläppen måste minska extremt snabbt från 2027, vilket kommer med mycket höga samhällskostnader. Detta är inte en långsiktig politik. Det är inte en ansvarsfull politik. Det är verkligen inte en effektiv politik.
En långsiktig och effektiv klimatpolitik hade varit att säkra reduktionsplikten mot prischocker, till exempel vid krig eller ekonomisk kris, och behålla nivåer som innebär att Sverige har drivmedelspriser som är jämförbara med våra grannländer. Istället ska regeringen tillsätta en utredning som ska fundera på ett nytt handelssystem som kan träda ikraft tidigast 2027. Det är huvudlöst och ansvarslöst och knappast en långsiktig plan.
Klimat- och miljöminister Pourmokhtari borde ägna mer tid åt reformer än retorisk skuggboxning. Men kanske är det vad som återstår för den regering som har tagit Åkesson i båten. Då får man ro honom i land, även om det sker på bekostnad av heder, ära och framtida generationer.
Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor och tidigare klimat- och miljöminister
Publicerad i Expressen 22 dec 2023.