Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Frys EU:s frihandelsavtal med Israel

Sveriges regering måste vara drivande i arbetet för att EU ska använda sin ekonomiska styrka och frysa sitt handelsavtal med Israel. Det skriver S-kvinnor tillsammans flera sidoförbund.

Publicerades i SvD 10 feb 2024.

I över 100 dagar har Israels bomber dödat över 26 000 civila palestinier i Gaza, varav majoriteten är kvinnor och barn. Över 1,7 miljoner palestinier fördrivits från sina hem. Våldet pågår även på Västbanken, där fler än 350 palestinier har dödats, varav 94 barn, sedan den 7 oktober. Aldrig i modern tid har vi sett ett krig skörda lika många barns liv på så kort tid. Kritiken från såväl FN som från flera etablerade människorättsorganisationer, däribland Amnesty International, har varit massiv. Att döda civila och att fördriva en civilbefolkning från en landyta utgör krigsbrott. För att omedelbart få stopp på massakern på Gaza krävs att EU är beredd att använda alla sina politiska och ekonomiska påtryckningsmedel.

Den internationella domstolen i Haag, ICJ, har givit ett utlåtande gällande Sydafrikas anmälan om att Israel begår folkmord i Gaza. Domstolen meddelar att de, mot Israels vilja, går vidare med fallet och ålägger Israel att redovisa för vilka åtgärder de avser vidta för att förhindra folkmord och förbättra den humanitära situationen för palestinierna. Vi välkomnar den rättegång som nu pågår i Haag och domstolens uttalande är ett viktigt steg närmare fred. Men den slutgiltiga domen om folkmord kommer ta flera år och under den tiden kan omvärlden inte passivt se på.

Såväl EU-parlamentet som FN:s generalsamling har tydligt tagit ställning för ett eldupphör. ICJ:s uttalande och de politiska ställningstagandena i FN och EU sänder viktiga signaler till Israels högernationalistiska regering om att världssamfundet önskar se fred i Gaza nu, inte sen. Men Benjamin Netanyahu är inte vilken ledare som helst, han är en högernationalist som motverkat en fredlig tvåstatslösning sedan begynnelsen av hans politiska karriär. Ministrar i hans regering uttalar sig ständigt i högerextremistiska termer där avsikten att fördriva palestinier från Gaza och Västbanken är uttalad. Att Israels regering struntar i omvärldens krav på ett eldupphör är förfärligt.

När uppmaningar och diplomatiska ansträngningar misslyckats måste EU nu höja insatsen och använda sin fulla verktygslåda för att stoppa kriget. För att Israels högernationalistiska regering ska lyssna krävs uppenbart mer än omvärldens fördömanden. Här kan ekonomiska påtryckningar spela en viktig roll. Det måste kosta för Netanyahu att fortsätta dessa krigsbrott och oproportionerliga attacker, mot FN:s och EU:s vilja.

Israel har idag ett förmånligt handelsavtal med EU och i artikel två står det att parterna måste respektera mänskliga rättigheter och demokratiska principer. Trots Israels massaker mot oskyldiga civila palestinier i Gaza fortgår handelsavtalet som om ingenting har hänt. Israel respekterar varken mänskliga rättigheter eller demokratiska principer i sina krigshandlingar i Gaza. Så länge kriget i Gaza pågår bör EU frysa handelsavtalet. Att frysa handelsavtalet innebär inte ett totalstopp av handel med Israel utan innebär att tullar återinförs och att Israel skulle förlora privilegium i handeln med EU. Att frysa Israels frihandelsavtal med EU skulle ge betydande ekonomiska konsekvenser för Israel och pressa den högernationalistiska regeringen till förhandlingsbordet. EU är Israels största handelspartner och stod för 28 procent av handeln under 2022. Hela 25 procent av Israels export gick till EU.

Det är inte radikalt att frysa ett handelsavtal när den ena parten begår avtalsbrott. Det borde vara en självklarhet för EU att säkerställa efterlevnad av sina ingångna avtal. För EU är det inte bara en fråga om att stoppa kriget i Gaza här och nu, det handlar också om EU:s trovärdighet som handelspartner med omvärldens andra länder. Detta vore inte första gången som EU fryser sina handelsavtal när regimer allvarligt bryter mot de mänskliga rättigheterna, tex har EU fryst handelsavtal med Syrien år 2011.

Läget i Gaza är akut. Nu måste Sveriges regering och EU:s medlemsländer göra allt i vår makt för att skydda civila palestinier mot det fruktansvärda dödandet och lidandet i Gaza. Sveriges regering måste vara drivande i arbetet för att EU ska använda sin ekonomiska styrka och frysa sitt handelsavtal med Israel till dess att Israel gått med på en permanent vapenvila i Gaza och inlett fredssamtal med palestinierna i syfte att finna en långsiktigt hållbar politisk lösning på den långvariga konflikten. Skulle en frysning av handelsavtalet inte vara tillräcklig för att få stopp på kriget, bör EU överväga ännu hårdare ekonomiska sanktioner mot Israel.

Nu behövs en omedelbar och permanent vapenvila. Men omvärlden kan inte nöja sig med att en vapenvila leder till återgången av den situation som rådde i Israel-Palestina före den 7 oktober. För att såväl israeler som palestinier ska kunna leva i säkerhet i framtiden krävs omvärldens seriösa ansträngningar för att, en gång för alla, få till stånd en tvåstatslösning med en israelisk och en palestinsk suverän stat. För att stoppa det akuta lidandet och tvinga parterna till förhandlingsbordet är en frysning av EU:s frihandelsavtal med Israel en nödvändighet.

Sara Kukka-Salam
ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet

Annika Strandhäll
ordförande S-kvinnor

Lisa Nåbo
ordförande för Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbund SSU

Elfva Barrio
ordförande för S-studenter

Publicerades i SvD 10 feb 2024

facebook Twitter Email