Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

När kvinnor drabbas av trollen är Kristersson tyst

Hittills har Ulf Kristersson valt att titta bort när det egna regeringsunderlaget ägnar sig åt hemliga påverkanskampanjer. Så länge trollfabriken inte attackerar honom utan politiska motståndare och kvinnor har han inga synpunkter.

Publicerad i Expressen 22 maj 2024

Sveriges näst största parti ägnar sig åt storskaliga organiserade desinformationskampanjer. Det är vad som framkommer i TV4:s granskning av SD:s trollfabrik. Redaktionen har kunnat visa att trollfabriken styrs direkt från Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning på order från kommunikationschefen. Med ett stort antal fejkade konton kan SD orkestrera drev och tysta kvinnor och politiska motståndare.

I samband med att Alice Teodorescu Måwe offentliggjorde sin kandidatur till EU-valet uppmanades anställda på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning att ”basha” och hitta ”skit på Alice” med utgångspunkt i ett inlägg på X av Jimmie Åkesson. Teodorescu Måwe berättar nu med egna ord om det hat och de hot som hon översköljdes av efter Åkessons inlägg, och hur kommentarerna ofta tog sikte på hennes och hennes barns etnicitet.

Det är en omskakande läsning, men tyvärr inte överraskande. Vi är många som blivit utsatta för Sverigedemokraternas hatsvans de senaste 15 åren. Det händer varje gång vi tar strid mot högernationalismen och står upp för jämställdheten. Många gånger räcker det bara att vara kvinna och ta plats i samhällsdebatten. Hatet mot kvinnor är ofta råare, mer sexualiserat och personligt.

Det Alice Teodorescu Måwe beskriver har varit vardag för många kvinnliga politiker, journalister och opinionsbildare i många år. Priset för den som utsätts kan bli högt, något som blev smärtsamt tydligt efter offentliggörandet av mordplanerna på Annie Lööf. SD:s trollarméer hade i flera års tid piskat upp en hatisk stämning mot Lööf där hon beskrevs som korrupt, svekfull, opålitlig, i maskopi med hotande minoriteter, makthungrig, kall, rent av galen och framför allt fylld av hat mot Sverige. Vi vet att till slut övergår hetsen och hatet från ord till handling. När priset blir för högt, vem är då beredd att ta risken att engagera sig politiskt? Vi ser redan nu att många kvinnor tvekar. Det är ett hot mot vår demokrati.

SD har med trollfabriker och desinformationskampanjer kopierat Kremls handbok för att manipulera samhällsdebatten. Men istället för att ta ansvar och ta avstånd svarar Åkesson med att gå till attack mot fria oberoende medier. Åkesson tycker att han är lika ofelbar som Putin och Trump. Enligt honom handlar det istället om en häxjakt styrd av en korrupt mediaelit och politiska motståndare.

När SD nu tydliggjort att de kommer fortsätta med sina anonyma konton och desinformationskampanjer står resten av Tidöpartierna inför ett vägval. Ska man göra som Republikanerna i USA, bli likgiltig inför lögnen och låta svansen leda vägen? Det är nu regeringspartiernas demokratiska reflexer prövas i skarpt läge.

Hittills har Ulf Kristersson valt att titta bort när det egna regeringsunderlaget ägnar sig åt hemliga påverkanskampanjer. Så länge trollfabriken inte attackerar honom utan politiska motståndare och kvinnor har han inga synpunkter.

M, Kd och L trodde att de kunde önsketänka sig till att SD skulle vara ett parti som andra. De hade fel. Efter snart två år med SD-regeringen är det uppenbart att det är Sverigedemokraterna som baksäteskör regeringen och att det aldrig funnits några liberaldemokratiska röda linjer.

Den 9 juni går Sverige till val. När inte regeringspartierna och statsministern tar ansvar blir folkets röst extra viktig. Stå upp för demokratin och mot högerpopulismen i Sverige och Europa.

Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor
Malin Bergman, ordförande Centerkvinnorna
Nina Rung, kriminolog och författare

Publicerad i Expressen 22 maj 2024

facebook Twitter Email