Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Ge prostituerade stöd − inte skatteskulder

Sexhandelns offer ska inte beskattas, Svantesson

Publicerad i Aftonbladet den 12 december 2024

Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller arbetet mot prostitution och människohandel. Men nu vittnar civilsamhällsorganisationer om att sexköpslagen och de värderingar som den vilar på ifrågasätts. Istället för att erbjuda stöd till kvinnor i prostitution har polisen och Skatteverket börjat betrakta dem som brottslingar och kräva in skatt på deras inkomster från sexhandeln.

Den svenska sexköpslagen vilar på utgångspunkten att prostitution och människohandel är en form av våld mot kvinnor, och att det är efterfrågan som ska straffas – dvs sexköpare, hallikar och människohandlare. Därför är det lagligt att sälja sex och olagligt att köpa sex. Kvinnan ska kunna erbjudas stöd att lämna sexhandeln samtidigt som efterfrågan bekämpas. Det har varit en framgångsrik metod och polisens viktigaste verktyg för att komma åt människohandel för sexuella ändamål. Fram till nu.

Regeringen vill öka återvandringen och få fler dömda för ekonomisk brottslighet och man vill ha snabba resultat. Polisen har uppfattat signalen och verkar nu flytta fokus från människohandlarna till brottsoffren. ”De svenska kvinnorna jagar man på skatt, och de utländska sätter man på förvaret” är hjälporganisationen Talitas beskrivning av vad som nu sker. De menar att Sverige är på väg att backa 130 år i tiden genom att misstänkliggöra och straffa kvinnor i prostitution, samtidigt som man lägger ner stora delar av det strategiska arbetet mot prostitution och människohandel.

För faktum är att samtidigt som polisen börjat jaga kvinnor i prostitution på deras inkomster har ingen dömts för människohandel på två år. Mot bakgrund av den utsatta position kvinnan hamnat i är det kanske inte så konstigt. För hur ska hon kunna vittna mot hallikar och människohandlare när hon – istället för att erbjudas skydd – själv jagas av polis och växande skatteskulder?

Paradoxen i detta är också att kvinnorna många gånger tvingas ta emot ännu fler sexköpare och att de inte kan lämna sexhandeln även om de vill, på grund av höga skulder till Skatteverket. Det här är en oerhörd dubbelmoral. Hur ska staten kunna hjälpa dessa kvinnor att ta sig ur sin utsatthet samtidigt som man tvingar dem att vara kvar i sexhandeln för att betala av skulder till staten?

Sverige var först i världen med att införa sexköpslagen för 25 år sedan. Vi har betraktats som en föregångare och många länder har följt efter. Men med den nuvarande regeringens oheliga allians mellan liberaler och nationalister riskerar vi att på kort tid förlora det som tagit många år att bygga upp och ytterst hela grunden för sexköpslagen.

Regeringen måste ompröva sitt beslut att kvinnor i prostitution ska beskattas. De argument finansminister Elisabeth Svantesson angav i riksdagen i förra veckan om att den organiserade brottsligheten annars riskerar att öka håller inte. Regeringen måste omgående utreda och ändra skattelagstiftningen så att kvinnor inte hålls kvar i prostitution och förnedring.

Sexhandeln har alltid varit en del av den organiserade brottsligheten. Att ge sig på kvinnorna fungerar inte. Om polisen lyckas döma en kvinna som är fast i vår tids slaveri för skattebrott så ger det en pinne i statistiken, men den organiserade brottsligheten kunde inte bry sig mindre. Ge dig inte på kvinnorna Elisabeth Svantesson.

Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor

Publicerad i Aftonbladet den 12 december 2024

facebook Twitter Email