Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

3 år efter Utöya – kampen mot högerextremism kanske viktigare än någonsin

Idag är det tre år sedan 69 ungdomar mördades på AUF sommarläger på Utöya på grund av de demokratiska värderingar de stod upp och kämpade för.

Det bästa sättet att hedra minnet av dessa ungdomar är att fortsätta för deras frihetskamp och bekämpa de högerextrema krafter som försökte stoppa deras gärning och som växter i Europa idag.

Veronica Palm (S) skriver idag på Aftonbladet Debatt om vikten av att stoppa framfarten av nationalistiska och fascistiska partier i Europa. Vi måste motbevisa den idé som vuxit allt starkare de senaste åren om att en människas välstånd alltid innebär att någon annan måste få det sämre så att vi som redan bor här skulle få det sämre när det kommer nya människor till Sverige. Socialdemokratin bygger på tanken att vi blir starkare tillsammans så länge vi låter var och en komma till sin rätt och få möjlighet att utvecklas.  Därför måste det politiska fokuset ligga på att stärka sammanhållningen i samhället, att utveckla välfärden och arbeta för full sysselsättning. Ett jämlikt och jämställt samhälle är det bästa skyddet mot rasism.

S-kvinnor vill tillsammans med Socialdemokraterna, SSU och S-studenter fortsätta ungdomarnas på Utöyas kamp för mer sammanhållning och mot rasism och högerextremism. För att citera Jens Stoltenberg: ”Vi är förkrossade men vi ger oss inte. Med facklor och rosor ger vi världen besked. Vi låter inte rädslan knäcka oss.”

facebook Twitter Email