Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

5i12-rörelsen prisar Timbuktu i Riksdagen

Antirasistiska 5i12-rörelsen fyller 25 år i år. Idag höll rörelsen en manifestation i riksdagen där man också delade ut 5i12-priset, till artisten Timbuktu, Jason Diakté. Han prisas för sitt engagemang mot rasism och viktiga samhällsfrågor, både som privatperson och artist. Han har haft många stora engagemang, bland annat arbetet för Musikhjälpen och som ambassadör för Svenska FN-förbundet.

Det var en tårfylld Timbuktu som tog emot priset idag:

”Jag kommer att älska i Sverige, jag kommer att leva i Sverige och jag kommer att dö i Sverige” sa artisten i sitt gripande tacktal.

Han hyllades av bland annat S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson och förbundssekreterare Susanne Andersson som var på plats under ceremonin.

Timbuktu utnämndes till vinnare av 5i12-priset redan 5 december 2012 och har efter utnämningen hunnit släppa den uppmärksammade låten ”Svarta duvor & vissna liljor” tillsammans med kartellen, som bland annat uttrycker skildringar av våld mot Sverigedemokrater. Detta har fått många att ifrågasätta att han nu fick ta emot priset i Riksdagen idag.

”Jag kräver att yttra mig” sa artisten som bemötande av kritiken. Han säger också att textraden som åsyftas ”dunka Jimmie gul och blå” ryckts ur sitt sammanhang och misstolkats.

Flera ledarmöten i riksdagen valde att inte delta i ceremonin med motiveringen att man inte vill stödja förhärligande och uppmaningar till våld. Andra ledarmöten i riksdagen uttryckte istället sitt stöd och poängterade att det inte är låttexten i sig som prisas, utan artistens engagemang, samt att man utifrån det resonemanget skulle behöva bojkotta all musik, böcker (som t.ex. ”Snabba Cash”) och filmer som innehåller våldsskildringar.

5i12-rörelsen har ihärdigt verkat opinionsbildande mot rasism och främlingsfientlighet sedan rörelsen grundades 1998. 5 december 2013 firar rörelsen 25-årsjubileum.

facebook Twitter Email