Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Alla barn förtjänar en bra förskola

Uppdrag granskning uppmärksammar idag Hälsans förskolor i Stockholmsområdet, där man beskriver förskolor som till varje pris sparar pengar på bekostnad av barnens trygghet och hälsa. Oroliga föräldrar klagar över hungriga barn och brister i verksamheten.

I veckan presenterade fackförbundet Kommunal sin rapport ”Skilda världar” där man granskat skillnaderna i kommunalt driven, ideellt driven och bolagsdriven barnomsorg. Rapporten visar hur klyftorna ökar mellan förskolorna och med det också förutsättningarna för våra barn att utvecklas i förskola och skola.

Det saknas ramar i förskolan och vi ser skillnader bland annat i öppettider mellan förskolor med olika driftsform. Kommunalt drivna förskolor har i snitt öppet flera timmar längre än privat drivna varje vecka. Förskolans öppettider, och därigenom förskolans kvalitet, tillåts bli ett sätt att spara pengar och föräldrarnas och barnens behov får komma i andra hand. Detsamma gäller personaltätheten och som uppdrag granskning visat finns även förskolor där man kompromissat med barnens mat.

Alla barn förtjänar en likvärdig förskola av hög kvalitet, oavsett var de bor. Det kräver tid och resurser. Kommunerna måste ha ett övergripande ansvar för att säkra att behoven uppfylls för alla barn i kommunen.

  • S-kvinnor kräver tydligare riktlinjer för mindre barngrupper och mer personal.
  • Behoven ska styra för­delning av gemensamma resurser. Vinstintressen ska inte vara styrande i välfärden. Alla offentliga medel till privat välfärd ska komma brukarna till del.
  • Alla barn ska ha rätt till förskola, även barn till föräldrar som studerar, är sjukskrivna, arbetslösa eller föräldralediga med ett syskon.
  • Alla kommuner ska ha skyldighet att erbjuda förskola på kvällar, nätter och helger utifrån föräldrarnas behov.
facebook Twitter Email