Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Alliansens skuggbudget sviker kvinnorna

Ett samhälle med starka trygga individer bygger långsiktig tillväxt. Dit når vi aldrig om vissa grupper lämnas utanför eller ignoreras, skriver S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson som är kritisk mot alliansens skuggbudget.

Publicerad i ETC 17 november 2014.

Det finns flera tydliga skillnader mellan den budget som Stefan Löfven presenterat och alliansens skuggbudget. Sverige har fått en ny feministisk regering, medan alliansen fortsätter att bygga sina förslag på kortsiktig tillväxt, samtidigt som man ignorerar de mest behövande och låter utanförskapet få fäste. S-kvinnor ser stora brister på jämställdhetsområdet i alliansens skuggbudget:

  • Minskat stöd till ensamstående föräldrar. Ensamstående föräldrar är en oerhört utsatt grupp inte minst ekonomiskt och deras behov har ignorerats länge. Alliansens politik drabbar barnen, det får inte hända. För oss S-kvinnor och socialdemokrater är det inte kompromissbart – alla barn förtjänar likvärdiga livschanser.
  •  Inga satsningar på pensionärerna. Alliansen fortsätter att nedprioritera de mest utsatta grupperna i samhället. Tillsammans med Sverigedemokraterna har de sett till att pension idag beskattas högre än lön och deras skuggbudget innehåller ingen sänkning av pensionsskatten. Inget annat land behandlar pensionärer så ovärdigt. Alliansen vill inte heller se något höjt bostadstillägg för pensionärer.
  •  Mindre resurser till äldreomsorgen. Alliansen fortsätter nedmonteringen av trygghetssystemet för våra äldre. Äldreomsorgen går redan idag på knäna, platserna fortsätter att bli färre samtidigt som de äldre fortsätter att bli fler. Det är länge sen den ekvationen gick ihop. Att alliansen samtidigt talar om allas rätt till äldrevård är minst sagt häpnadsväckande. Hur skulle det gå till?
  •  Inga nya satsningar till kvinnojourerna. Den jämställdhetsfråga som alliansen säger sig prioritera högst fortsätter att behandlas lika styvmoderligt som innan. Finansieringen fortsätter vara villkorad för landets kvinnojourer och vi saknar helhetsgrepp om hur man tänkt hjälpa dessa mycket utsatta grupper våldsutsatta. Vi har inte sett några förslag som stärker detta.
  •  Ingen extra pappamånad. Trots att alla partier talar om vikten av ett mer jämställt föräldraansvar och att vigda dagar är den enda som ger resultat, så vill Alliansen inte ta i frågan. Liberala kvinnor fick igenom att Folkpartiet ställde sig bakom en till vigd månad, men i alliansen får de och övriga progressiva krafter backa.
  •  Bibehållet vårdnadsbidrag. Det är obegripligt att man behåller ett förslag som så tydligt ökar segregationen och utanförskapet, trots att ingen i alliansen vill ha kvar det, förutom Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna.

Alliansen har under åtta år tillåtit motsättningarna mellan människor att öka. Många söker syndabockar och med det har vi sett högerextrema och värdekonservativa krafter bli starkare. Vi bär alla ett ansvar för att vända den trenden.

Men vi har samtidigt sett det väljarna tydligast vill ha – förändring! Sveriges regering är en feministisk regering och har också presenterat en budget som innehåller otroligt viktiga satsningar för ett jämlikt och jämställt samhälle, inte minst med en utbyggnad av socialförsäkringssystemet vilket alliansen helt missar. Den som behöver hjälp ska ha rätt till det! Utanförskapet måste brytas!

Ett samhälle med starka trygga individer bygger långsiktig tillväxt. Dit når vi aldrig om vissa grupper lämnas utanför eller ignoreras. Ett samhälle baserat på lika värde, där alla görs delaktiga är ett samhälle där alla tar ansvar. Bara så kan vi mota värdekonservativa och främlingsfientliga krafter. Bara så bygger vi ett tryggt och starkt Sverige tillsammans.

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email