Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Anser SD:s kvinnor att de är sämre än män?

I ett videoklipp på Sverigedemokraternas egen Youtube-kanal spekulerar två sverigedemokrater om varför kvinnor oftare röstar på partier till vänster, medan Sverigedemokraterna själva har svårt att locka kvinnliga väljare. Deras slutsatser är minst sagt häpnadsväckande.

Publicerad i Aftonbladet 12 november 2021.

I klippet, som är delat av partiet, resonerar de friskt utifrån fördomar om män och kvinnor. Resonemangen är både banala och fördomsfulla. Skratten fastnar onekligen i halsen.

I en tid när jämställdhet är en toppfråga, som de flesta faktiskt anser är ett helt självklart mål, väljer Sverigedemokraterna en helt annan linje.

Deras förklaring till skillnaderna i partisympati är att det beror på genetik. Videon beskriver att den politiska retoriken är för tråkig för kvinnor att ta in och förstå – när politiker säger ord som ”budget, budget, budget”.

Kvinnor beskrivs som känslostyrda och sämre ledare än män, de fortsätter tala om att kvinnor behöver hjälp att peka ut ledare, ”för man vill ju bara umgås med bästa tjejgänget”.

Vid det här laget börjar jag ifrågasätta om det jag ser verkligen är på riktigt, eller om det ska förställa någon slags satir. Ska jag skratta eller gråta? Det är så dumt så att klockorna stannar!

Samtidigt låter det påfallande ofta så här när man pratar med företrädare från Sverigedemokraterna. I jämställdhetspolitiska frågor är analysen precis så ytlig som inslaget ger uttryck för.

Jag undrar genuint hur SD-kvinnor ställer sig till att det här är nivån på den jämställdhetspolitiska debatten? Anser ni verkligen själva att ni har sämre ledaregenskaper och förmåga till kritiskt tänkande än män?

För att hänvisa till några uppenbara fakta: flickor och kvinnor har presterat bättre i skolan än pojkar i flera decennier nu, i alla åldrar. Betydligt fler kvinnor studerar på högskola. Många av Sveriges mäktigaste och mest kompetenta ledare är kvinnor.

Sveriges nästa statsminister är med stor sannolikhet en kvinna. Hon har både kritiskt tänkande och är van att leda. Hon är tveklöst den mest kompetenta för uppgiften.

Även om kampen för en jämställd värld ständigt fortsätter tror jag att framtiden är ljus. Så länge högerkonservativa inte tillåts bestämma över din eller dina döttrars framtid. Vi kan aldrig acceptera deras försök att backa kampen för allas lika värde.

För oss S-kvinnor är det självklart att vi ska bemöta flickor och pojkar lika värdigt och med samma respekt för att de alla, oavsett kön, har samma möjligheter och rättigheter att välja och forma sina liv.

Vi välkomnar alla i den kampen.

Annika Strandhäll
Förbundsordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email