Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Är jakt viktigare för M än att stärka kvinnors rättigheter?

Skillnaderna mellan Moderaternas skattesänkarpolitik och Socialdemokraternas välfärdsreformer har aldrig varit så stora som nu. M vill ha lägre löner för unga och nyanlända på inträdesjobb, återinförd stupstock i sjukförsäkringen och ytterligare karensdagar. Vi S-kvinnor driver bland annat avskaffande av delade turer, en individualiserad föräldraförsäkring och att stärkt skydd mot hyvling av arbetstiden införs.

Publicerad i Dagens Samhälle 11 maj 2018.

Som kvinna ska du känna dig trygg i hemmet, samhället och arbetslivet för att du ska kunna leva ett självständigt liv i frihet. Det är S-kvinnors utgångspunkt när vi nu går in i valrörelsen. För oss är det tydligt att en feministisk socialdemokratisk politik har gjort avtryck. När vi höjer nivån för vilka krav vi ställer på jämlikhet och jämställdhet, när vi förbättrar villkoren för de som behöver det mest, när vi stärker välfärden, ja då är det svårt för något parti att önska mindre.

I helgen har Moderaterna valkonvent. Vi ser att skillnaderna mellan Moderaternas skattesänkarpolitik och Socialdemokraternas välfärdsreformer aldrig varit så stora som nu. För oss socialdemokrater är det en självklarhet att investera i den generella välfärden. Den stärker tryggheten för alla och skapar grunden för att människor ska kunna utvecklas, växa, få makt och frihet över sina egna liv. Samtidigt måste vi bryta osunda maktstrukturer och motverka diskriminering. Vare sig jämställdhet eller jämlikhet löser sig av sig självt. Varje steg framåt har föregåtts av hård kamp.

När vi går till val ser vi tre viktiga områden där vi behöver fortsätta kampen:

  • Välfärd. Vi måste ha välfärd av hög kvalitet. Det prioriterar vi alltid före skattesänkningar för de rikaste. Att som Moderaterna lova skattesänkningar om minst 36 miljarder kronor och ett sjätte jobbskatteavdrag under nästa mandatperiod samtidigt som de säger sig vilja stärka välfärden är en omöjlig ekvation. Vi väljer istället fortsatta investeringar i den gemensamma välfärden – pengar till bättre vård, mer personal och bättre arbetsvillkor inom vård och omsorg, satsningar på att till exempel ge sjuksköterskor möjlighet till specialistutbildningar med bibehållen lön. Vi måste också stoppa vinstjakten i välfärden. Om man menar allvar med att alla ska ha trygg välfärd i världsklass, då ska våra skattepengar stanna i välfärden och inte försvinna ut i skatteparadis.
  • Arbetsliv. Jämställd arbetsmarknad är en vinst för hela samhället. En grundförutsättning för det är en trygg arbetsmarknad för alla. Det står i stark kontrast till Moderaternas förslag med lägre löner för unga och nyanlända på inträdesjobb, försämrad LAS och A-kassa, återinförd stupstock i sjukförsäkringen och ytterligare karensdagar. Vi S-kvinnor driver kravet att heltid som norm blir en lagstadgad rättighet på hela arbetsmarknaden, avskaffande av delade turer och allmän visstidsanställning som anställningsform samt att stärkt skydd mot hyvling av arbetstiden införs. Ett jämställt arbetsliv är beroende av ett jämställt familjeliv. Vi fortsätter därför att driva kravet på ökad takt mot en individualiserad föräldraförsäkring. Moderaterna säger nej till detta, även fast många av dem är väl medvetna om att det är en nödvändig reform om vi menar allvar med att öka jämställdheten.
  • Rätt till din kropp. All exploatering och objektifiering av kvinnokroppen måste stoppas. Med #metoo har frågor om sexuella trakasserier och sexism äntligen fått den uppmärksamhet som behövs för att åstadkomma verklig förändring. Vi måste fortsätta det arbetet och vi måste våga gå före och längre än andra länder. S-kvinnor har länge drivit kravet att sexköp utomlands ska kriminaliseras, något som Moderaterna motsatt sig. Vi vill också se ett förbud mot sexistisk reklam. Vad Moderaterna vill göra för att ytterligare stärka kvinnors rätt till sina kroppar är oklart för den som söker svar på deras webbplats. Samtidigt som det finns tydliga ställningstaganden om deras syn på andra frågor, som motorsport, jakt, sportskytte och båtliv.

S-kvinnor går till val på att fortsätta flytta fram positionerna för svensk jämställdhetspolitik. Den feministiska kampen tar vi tillsammans, framtiden formar vi gemensamt.

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email