Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Avgiftsfritt gynekologiskt cellprov krävs för jämställd vård

S-kvinnor har tidigare granskat och kraftigt kritiserat den ojämställda vården inom gynekologisk cellprovtagning. Kvinnor i Stockholm, Sörmland, Östergötland och Gotland får denna livräddande undersökning gratis, medan kvinnor i övriga landet måste betala. Nu väljer även Uppsala och Kronoberg att följa de goda exemplen och inför 1 juli avgiftsfria undersökningar.

Pressmeddelande 2016-04-28.

– S-kvinnor är glada att fler landsting inser att gratis gynekologiskt cellprov räddar liv. Men när 15 landsting fortfarande väljer att ta ut en avgift har vi lång väg kvar till jämställd vård, säger S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson.

Varje år insjuknar 500 kvinnor i Sverige i livmoderhalscancer och 150 avlider. En tidig upp­täckt av cellförändringar är avgörande för att kunna bota sjukdomen.

– Studier visar att färre kvinnor går på sina gynekologiska kontroller när det kostar pengar, därför är det allvarligt att en majoritet av landstingen tar ut en avgift. Det är också en fråga om klass och etnicitet där kvinnor med mindre resurser drabbas värst, säger Carina Ohlsson.

För landstingen är avgiftens intäkter små i förhållande till kostnaderna för vården av kvinnor som insjuknar. I hela Europa är det bara fyra länder, däribland Sverige, som inte insett detta och fortfarande har en avgift i hela eller delar av landet.

– Nu måste vi ta nästa steg och liksom med mammografi införa avgiftsfria cellprovtagningar i hela landet. Det sparar både liv och pengar, säger Carina Ohlsson.

facebook Twitter Email