Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Beskedet är en stor seger!

Socialdemokraterna presenterade idag ett förtydligande av hur föräldraförsäkringen ska göras mer jämställd – en tredje månad ska reserveras för vardera föräldern.

Pressmeddelande 2014-08-15

I somras presenterade Socialdemokraterna sitt handlingsprogram där det tydligt framgick att jämställd­heten ska prioriteras under ett första regeringsår. Jämställt föräldraansvar är en viktig del där det framgår att avgörande steg ska tas under första året för ett mer jämställt uttag. Dagens besked förtydligar hur man ska nå det målet.

– Det är oerhört glädjande! Vi har alltid tolkat ”avgörande steg” som att fler dagar måste vigas åt vardera föräldern, ingen annan reform har gett någon märkbar effekt. Att Socialdemokraterna nu är tydliga med vad som behöver göras är en väldigt viktig signal, säger Carina Ohlsson, S-kvinnors ordförande.

S-kvinnor har länge kämpat för att göra föräldraförsäkringen mer jämställd. Inte minst under Socialdemokraternas partikongress förra året där S-kvinnor hade en viktig roll och verkade för att lyfta fram frågan i partiets framtidskontrakt.

– Den är en oerhört viktig reform! Vi når inte ett jämställt arbetsliv utan ett jämställt familjeliv. Föräldra­försäkringen är något som samhället har beslutat om gemensamt och också betalar för gemensamt. När vi märker att systemet leder till ojämställdhet har vi också ett gemensamt ansvar att göra något åt det.

Idag tar mammor ut 76 procent av alla föräldradagar. Under barnets första två år tar mammorna ut hela 90 procent. Det här är grunden till varför kvinnor får sämre möjligheter att göra karriär, sämre löneutveckling och på sikt en betydligt lägre livsinkomst och pension.

– Långsiktigt är det här en reform som alla kommer att tjäna på. Män får mer tid för sina barn, barn får mer tid med sina föräldrar. Och vi ser stora vinster för kvinnor när det gäller karriär och löneutveckling. Alla förtjänar att kunna försörja sig på sin inkomst. Det i sig tjänar hela samhället på.

facebook Twitter Email