Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Blunda för problemen löser ingenting, SKR

SLUTREPLIK. Anders Knape (M) som ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner försvarar sig och äldreomsorgen under coronakrisen kraftfullt i sin replik.

Publicerad i Aftonbladet 12 maj 2020.

Han använder uttryck som att vi – den ena tidigare socialminister, och den andra kommunpolitiker och förbundsordförande för S-kvinnor – smutskastar kommuner och regioner och att detta är ett lågvattenmärke. Anders Knape anklagar också andra debattörer och intresseorganisationer för att agera på samma sätt.

Det finns ingenting i dessa påståenden som stämmer. Det som däremot stämmer är att kritiken kommer från flera håll och att den är befogad. Fackliga organisationer som Kommunal, som organiserar äldreomsorgens medarbetare, larmar om att situationen är ohållbar.

Även Kommunals ordförande, Tobias Baudin, skrev en debattartikel i Aftonbladet under söndagen, med samma budskap som vårt.

Arbetsmiljöverket fick 2017 regeringens uppdrag att genomföra en nationell tillsyn av äldreomsorgen i syfte att just minska den höga sjukfrånvaron, antalet arbetssjukdomar, belastningsskador och olyckor. Äldreomsorgen utmärkte sig.

Hösten 2017 inleddes en nationell tillsyn av äldreomsorgen som sträckte sig över tre år. Arbetsmiljöverkets inspektion visade att nära nio av tio arbetsplatser hade arbetsmiljöbrister. Många av bristerna handlade om att arbetsgivaren inte har undersökt, riskbedömt och åtgärdat risker i arbetet.

I stället för försvarstal borde det vara vår allas uppgift i ett läge där medarbetare de facto ställer sina liv och sin hälsa på spel att ha förmågan att vara ödmjuka och faktiskt lyssna, notera och åtgärda de brister som nu är uppenbara för alla.

Så sent som i söndags i ”SVT Agenda” uttalade både Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigsell och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson sin förvåning över situationen och kallar den anmärkningsvärd.

I kvinnodominerat arbete som äldreomsorgen är förutsättningarna sämre, riskerna för ohälsa större och risken högre att arbetstagare slutar till följd av ohälsa eller missnöje.

Vi vet att äldreomsorgens anställda gör en fantastisk insats och att det på många håll bedrivs en äldreomsorg att verkligen vara stolta över. Att medarbetarna är oerhört lojala med brukare och vårdtagare. Såväl medarbetare som chefer. Men ibland inte tack vare utan trots de förutsättningar de har.

Ingen av oss vet i dag hur länge den här krisen kommer att vara, desto viktigare att agera nu.

Som jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna eller förbundsordförande för S-kvinnor är det vår uppgift att lyfta och påtala allvaret i den situationen som vi nu ser, de vittnesmål vi på daglig basis nås av från runt om i landet, de brister som faktiskt för alla är uppenbara.

I det här fallet handlar det direkt om människors liv och hälsa. Ingen vinner på att vända bort blicken. Detta är en möjlighet för oss att i stället se sanningen i vitögat och göra bättre.

Carina Ohlsson
Förbundsordförande S-kvinnor

Annika Strandhäll
Jämställdhetspolitisk talesperson (S)

facebook Twitter Email