Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Budgeten ett svek mot kvinnor och välfärd

Idag presenterade högerregeringen sin första budget. Trots att larmrapporterna duggat tätt om att välfärden är satt under hård press och att kommuner och regioner får allt svårare att finansiera grundläggande verksamhet lägger regeringen en budget som kommer att leda till stora nedskärningar.

Pressmeddelande 2022-11-08.

Sveriges Kommuner och Regioner menar att det krävs 20 miljarder kronor för 2023 bara för att hålla välfärden på samma nivå som idag. I regeringens budget är de generella statsbidragen oförändrade jämfört med 2022. Detta innebär stora nedskärningar precis vid det tillfälle när välfärden hade behövt vara som starkast.

– Att högerregeringen låter de mest utsatta ta smällen när konjunkturen viker är ett svek mot de kvinnor som arbetar i välfärden och de som behöver välfärden bäst, säger Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor.

S-kvinnor oroas även över de konsekvenser som regeringens budget kommer att få för ekonomiskt utsatta grupper. Drygt 1,5 miljoner svenskar lever med låg ekonomisk standard. Bland ensamstående mammor är så många som en tredjedel drabbade. Det här är grupper som redan tidigare levde på marginalen. När priserna skjuter i höjden och inflationen slår nya rekord varje månad behövs akuta insatser. Men här lyser reformerna med sin frånvaro. Varken barnbidrag eller underhållsstöd höjs.

– Regeringen riskerar att dra undan mattan för den växande grupp som har svårt att sätta mat på bordet och skapa ett fattigsverige som socialdemokratin en gång tog kampen för att utradera, säger Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor.

Det tillfälliga tilläggsbidrag som föreslås för barnfamiljer med bostadsbidrag menar S-kvinnor inte hjälper de mest behövande.

– Budgeten kommer att leda till ökad utsatthet för många barnfamiljer. Det tillfälliga bostadsbidraget som förlängs når inte de mest utsatta familjerna när bidraget räknas av från försörjningsstödet, säger Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor.

Även på jämställdhetsområdet ser S-kvinnor en ambitionssänkning då viktiga reformer saknas. Vad som behövs är stora satsningar på socialtjänsten och kommunernas kvinnofridsarbete och att mäns våld mot kvinnor prioriteras i rättspolitiken.

– Mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem. Det handlar om grova brott som kräver högsta prioritet på samma sätt som gängkriminaliteten, säger Annika Strandhäll, ordförande, S-kvinnor.

facebook Twitter Email