Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Dags att prata om – 1 av 5

Var femte barn i Europa utsätts för sexuella övergrepp. I Sverige anmäls bara tio procent av alla övergrepp mot barn och många barn får aldrig det stöd de behöver. Det är dags att prata om sexuella övergrepp mot barn.

S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson, som även sitter i Europarådet, är Sveriges representant för Europarådets kampanj ”One in five”, som handlar om sexuella övergrepp mot barn. Som en del av detta startar idag, den 23 mars, den svenska kampanjen ”Dags att prata om” som drivs av stiftelsen Allmänna barnhuset på uppdrag av Sveriges regering.

Kampanjen ”One in five” belyser hur enormt omfattade problemet är i Europa – var femte barn i Europa utsätts för sexuella övergrepp. Europarådet vill påvisa betydelsen av att alla Europeiska länder förbinder sig att följa Lanzarotekonventionen som ger rättsliga instrument för att skydda barnen från exploatering. Sverige ratificerade konventionen 2013.

Kampanjen ”Dags att prata om” är en del av den svenska regeringens handlingsplan mot människohandel av barn, exploatering av barn och sexuella övergrepp mot barn. Det handlar också om att ge alla berörda och anhöriga bättre kunskap om problemet och vad vi göra för att upptäcka och förebygga det.

I SVT Godmorgon Sverige berättade psykolog och projektledare Åsa Landberg om kampanjen. I TV4 Nyhetsmorgon berättade Allmänna barnhusets generalsekreterare Cecilia Sjölander om kampanjen.

Vi måste tidigt samtala med barnen om att de bestämmer över sin egen kropp och har rätt att säga nej. Om någon vuxen säger till dig att ”det här får du inte berätta” så är det fel. Det är vuxenvärldens ansvar att signalera att vi kan och ska prata om det här och se till att barnen känner förtroende för det.

facebook Twitter Email