Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Det är kvinnorna som drabbas av regeringens politik

Att Liberalerna, som tidigare värnat folkbildningens roll i det demokratiska samhället, lånar ut sig till att administrera Sverigedemokraternas bildningsförakt är en skam. Slutreplik i debatten om nedskärningarna i folkbildningen.

Slutreplik i bla NT Nyheter

Nästa år stryper regeringen och Sverigedemokraterna en tredjedel av finansieringen till folkbildningen. När S-kvinnor påtalar detta svarar utbildningsminister Mats Persson att regeringen tvärtom ”ökar ambitionsnivån” och att stödet till folkbildningen fortsatt är omfattande.

Att ta del av regeringens kommunikation om den egna politiken är en minst sagt orwellsk upplevelse. På regeringens nyspråk betyder ”ökad ambitionsnivå i folkbildningspolitiken” att man kapar stödet till studieförbunden med en tredjedel. När regeringens utredare i förra veckan föreslog att Sveriges klimatmål tas bort hävdade klimat- och miljöministern tvärtom att utredaren föreslagit att målen ligger fast. Regeringen säger sig satsa på välfärden men satsningen visade sig vara en nedskärning och nu varslas lärare och vårdpersonal om uppsägning runt om i landet. Listan kan göras lång.

I den verkliga världen kommer slakten av folkbildningen drabba vanligt folk, inte minst kvinnor som står för två tredjedelar av deltagandet i studiecirklar och studieförbundens övriga verksamhet. Genom att minska stödet till studieförbunden tar man bort en viktig plattform där kvinnor kan utbilda sig, nätverka och engagera sig i samhället.

Det duger inte att skylla på inflationen. Det är knappast inflationsdrivande att behålla nuvarande ambition, som gör det möjligt att läsa körkortsteori, lära sig nya språk, få hjälp med läxläsning eller ta del av insatser för integration och jobb för nyanlända. Något som däremot är inflationsdrivande är regeringens stora skattesänkningar och utvidgat RUT och ROT-avdrag för höginkomsttagare.
Med regeringens och Sverigedemokraternas kapade finansiering till folkbildningen, kulturen och civilsamhället ger man sig på en grundpelare i den svenska demokratin. Mats Persson känner till detta. Så sent som 2021 skrev han en motion om att folkbildningen bör stärkas och att Sverigedemokraternas förslag om att skära ner anslagen till studieförbunden är ”fel väg att gå”.

Att Liberalerna, som tidigare värnat folkbildningens roll i det demokratiska samhället, nu lånar ut sig till att administrera Sverigedemokraternas bildningsförakt är en skam.

Annika Strandhäll,
Ordförande S-kvinnor

Publicerade i bla:

NT Nyheter tillsammans med S-kvinnor Östergötland
Dagens Arena tillsammans med S-kvinnor Stockholm

facebook Twitter Email