Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Det här är ett stort svek Folkpartiet!

I S-kvinnors politiska plattform, "En jämställd värld är möjlig" framgår vår ståndpunkt tydligt – vi vill avskaffa vårdnadsbidraget som motverkar målet om att familjepolitiken ska främja kvinnors och mäns lika möjligheter att förvärvsarbeta. Detta är även Socialdemokraternas utgångspunkt och en del av den feministiska regeringsförklaring som Stefan Löfven presenterat.

På Folkpartiets hemsida står: ”Vårdnadsbidraget har förstärkt utanförskapet för kvinnor som står långt från arbetsmarknaden. Därför vill Folkpartiet avskaffa vårdnadsbidraget som infördes 2008”.

Folkpartiet gick till val på egna valfrågor. Feminismen och familjepolitiken var paradfrågor och man gjorde tydligt klart att man ville avskaffa vårdnadsbidraget. I somras skrev Maria Arnholm och Erik Ullenhag en debattartikel i DN om Folkpartiets målsättning om att fler barn skulle få tillgång till förskolan. En del av detta var att avskaffa vårdnadsbidraget under nästa mandatperiod.

Trots detta framgår nu att de viker sig och röstar för vårdnadsbidraget, en eftergift till Kristdemokraterna. Självklart har beskedet lett till stor besvikelse och bestörtning från både Folkpartiets egna väljare och från alla andra som vill avveckla vårdnadsbidraget och räknat med deras stöd.

Folkpartiets ”Feminism utan socialism” ekar ganska innehållslöst idag. Hela deras jämställdhetspolitiska program offras för att hålla ihop Alliansen. Maria Arnholm kallar det idag ”att stå för sitt gemensamma valmanifest” samtidigt som Folkpartiet går helt emot allt man gick till val på. Det är ett enormt svek mot de egna väljarna.

Inom Centerpartiet är motståndet mot vårdnadsbidraget också tydligt, inte minst bland Centerkvinnorna. Anna-Karin Hatt skriver: ”Jag vill också avskaffa vårdnadsbidraget. Denna eftergift till KD har inneburit kraftiga kliv bakåt för svensk jämställdhet. Vårdnadsbidraget är en kvinno- och fattigdomsfälla, framför allt för utrikes födda kvinnor som redan har en svag anknytning till arbetsmarknaden.”

1994 införde den dåvarande borgerliga regeringen vårdnadsbidraget med hjälp av Ny Demokrati. Nu får man istället hjälp av Sverigedemokraterna för att behålla en reform som man vet motverkar jämställdhet, jämlikhet och integration. Så mycket som SD talat om att integrationen måste bli bättre är det inte helt logiskt att de så hårt driver reformer som motverkar just integration. Och att FP nu sätter sig i samma båt är obegripligt!

Politik innebär alltid kompromisser och förhandlingar, men det är ändå berättigat att fråga sig hur stora eftergifter de borgerliga partierna är beredda att göra för att krampaktigt hålla ihop?

facebook Twitter Email