Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Du som är kvinna och liberal – håll SD borta

Till dig som är kvinna och liberal, som tror på ett öppet och demokratiskt samhälle. Här är S-kvinnors önskan inför valet den 11 september. Ge inte Åkesson nyckeln till Regeringskansliet.

Publicerad i Aftonbladet 31 augusti 2022.

Du som vill att alla som bor i Sverige ska ha samma möjlighet att utvecklas och förverkliga sina drömmar oavsett bakgrund och kön, som tycker att varje krona som satsas på polisen måste matchas med en krona till förebyggande insatser för att bryta rekryteringen till kriminella gäng. Du som bryr dig om skolan och vill utveckla den, särskilt i utsatta områden där tidiga språkinsatser bryter segregationen.

Här är S-kvinnors önskan inför valet den 11 september. Sverigedemokraterna är nu mycket nära att ta plats i en högerkonservativ regering – låt inte det ske.

Tidigare har en röst på Liberalerna varit en röst på ett parti som stått upp för grundläggande liberala värden.

Genom historien har Socialdemokraterna tillsammans med Liberalerna krokat arm för viktiga reformer som införandet av allmän och lika rösträtt, rätten till abort, en utvecklad föräldraförsäkring och avskaffandet av sambeskattning.

Gemensamma ideal har varit jämställdhet, alla människors lika värde, demokrati och integration.

Inför årets val är läget förändrat. Liberalerna går till val på att stödja en högerkonservativ regering där Sverigedemokraterna ser ut att bli största parti.

Ett högernationalistiskt och uttalat antiliberalt parti som kommer sätta stopp för möjligheten att driva stora delar av den politik som Liberalerna går till val på. Med företrädare som öppet står för kvinnohat och klimatförnekelse.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har pratat om ”röda linjer” och att partiet vill vara en garant för att M, SD och KD inte ska dra för långt åt höger. När M och KD flyttar sig allt längre högerut är det lite som talar för att Liberalerna kommer att få något inflytande.

Hur ska ett parti på några procent lyckas driva en liberal reformagenda i en regeringskonstellation där Jimmie Åkesson håller i taktpinnen? Liberalerna kan gå till historien som det första liberala partiet i Europa som offrade liberalismen på regeringsmaktens altare.

Mer än någonsin handlar årets val om att försvara den liberala demokratin och hindra att högernationalismen får inflytande över regeringsmakten i Sverige. Om SD-blocket vinner kommer partiet att ha högt uppsatta tjänstemän i Statsrådsberedningen, kanske ministerposter.

Det har aldrig varit viktigare än nu för liberalt sinnade svenskar att använda röstsedeln för att hålla nationalkonservatismen borta från makten.

Det här är också ett ödesval för jämställdheten. Ska Sverige ta fortsatta kliv framåt för kvinnors rättigheter eller montera ner stora delar av jämställdhetspolitiken, klimatpolitiken och biståndspolitiken?

Vi vet att ni är många som tvivlar. Att det inte känns helt bra att Liberalerna blir kungamakare för den mest högerkonservativa regeringen i modern tid.

Lyssna på magkänslan. Din röst kan vara avgörande. Ge inte Jimmie Åkesson nyckeln till Regeringskansliet och vrid inte tillbaka klockan för jämställdheten.

Annika Strandhäll
ordförande S-kvinnor

Margot Wallström
tidigare utrikesminister och S-kvinna

facebook Twitter Email