Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

”En politik som ökar jämställdheten”

I dag öppnades riksmötet och statsminister Stefan Löfven presenterade regeringsförklaringen för 2015/16.

”Världens första feministiska regering genomför nu en politik som ökar jämställdheten mellan män och kvinnor” sa Stefan Löfven vid öppnandet.

Statsministern talade om det humanitära läget för människor på flykt och att ansvaret för asylsökande måste delas – i EU mellan medlemsländerna och i Sverige mellan kommunerna.

Satsningar på en jämlik skola var en viktig del i regeringsförklaringen. Barngrupperna i förskolan ska minskas, fler ska anställas i grundskolan och fritids ska stärkas. ”Elever måste må bra för att kunna prestera bra. Rasism och sexism ska bekämpas.”, sa Stefan Löfven.

Jämlik vård lyftes också som ett prioriterat område. En satsning ska göras på kvinnors hälsa, mammografi ska bli avgiftsfri i hela landet, förlossningsvården ska förstärks och resurser ska tillföras för att minska den psykiska ohälsan hos unga.

Välkommet var även statsministerns besked att ett lagförslag ska läggas fram för att stoppa missbruket av visstidsanställningar.

Läs hela regeringsförklaringen

facebook Twitter Email