Ett sexköp som skakat Sverige
Publicerad i Feministiskt Perspektiv 20 maj 2020.
När diskussionen ebbar ut efter helgens storm kring tv-profilens sexköp måste vi komma ihåg att den här händelsen är större än honom. Varje dag upprepas den här typen av handlingar av 1 av 10 män och det finns absolut anledning till att fortsätta diskussionen, men då utan fokus på tv-profilen.
Problemet har varit känt sedan urminnes tider. Sexköp och människohandel är inte nytt. Ändå blev det här en händelse som skakade om hela Sverige och startade ett slags uppvaknande hos gemene man och kvinna. Det är ett brott som klassas som lindrigt på straffskalan trots att liv dagligen förstörs.
Det handlar om maktstrukturer. Under- och överordning i samhället. Vem som är privilegierad och vem som inte är det. De som uppger att de frivilligt befinner sig i prostitution hävdar att vi feminister gör dem en björntjänst som exkluderar deras röster och att vi förminskar deras fria vilja att göra vad de vill med sina kroppar. Men den här diskursen har större perspektiv än de få som påstår sig sälja sin kropp frivilligt. Det är därför sexköpslagen är formad för att straffa den som köper, inte den som säljer.
1 av 10 män köper sex. Det betyder att 9 av 10 inte gör det. Det betyder också att vi kvinnor förväntar oss fortsatt starka protester från de 90 procent av männen som inte köper sex. Initiativen hos mataffärer som Ica och Coop, som snabbt tog ur tv-profilens produkter ur sortimentet är välkommet, men tv-profilen är inte ett enskilt fall.
Det behöver vara kännbart för alla män som köper sex, oavsett om personen i fråga är taxichaufför, butiksbiträde, vd, polis eller annat. De här männen är inte en speciell typ och alla är inte offentliga personer som skapar rubriker. Därför slipper de undan.
S-kvinnor har sedan länge adresserat vad som behöver göras för att stävja sexköp. Det är så enkelt i teorin att den dagen män slutar köpa sex så slutar sexköp, men i praktiken är det något annat och vi behöver handla därefter. Vi kräver att den som fastnat i prostitution ska ges brottsofferstatus, att stöd för brottsoffer måste förbättras, att sexköp alltid ska ge frihetsberövande straff, att sexköpslagen ska gälla för svenska medborgare som köper sex utomlands och att sexköp alltid ska ses som ett sexuellt övergrepp.
Samhället måste göra sin del i det hela. Det kommer inte bli tidningsrubriker för varje person som köper sex, men det pratas om det män emellan. Många män vet en vän som var i Thailand och köpte en ”glädjeflicka” – som de uttrycker det. Hur vänder man ryggen mot en sådan vän? Hur reagerar man när någon säger ”jag köpte ett sexuellt övergrepp” och skrattar? Hur många i gänget av män skulle skratta om man i detalj berättade att man överföll en tjej i skogen och våldtog henne i en timme och sedan kastade 1 500 kronor till förbipasserande?
De män som gör sig skyldiga till sexköp har brist på empati och tar inte ansvar för sina handlingar. Deras världsbild innehåller inte tillräckligt med konsekvensanalys för att låta bli från första början. Därför måste resten av samhället starkt ta avstånd och markera. Bekvämligheten i att betala en bot och sedan ge sig vidare till jobbet eller hem till frun har passerat. Det ska vara kännbart, både för livet och för egot. Nu räcker det.
Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor