Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Förorten behöver en feministisk politik

En regering med en feministisk utrikespolitik bör även ha en feministisk inrikespolitik. Det krävs flera politiska ­åtgärder för att försvara kvinnors frihet i segregerade förorter, ­skriver debattörer gemensamt i ett upprop.

Publicerad i Svenska Dagbladet 10 juli 2015.

Undertecknade organisationer är oroade över den vändning diskussionen om våld mot kvinnor i våra segregerade förorter har tagit. Vi menar att hedersrelaterat våld och religiös extremism finns inom alla religioner och alltid ska motarbetas. Men vi är oroade över hur politiska partier, organisationer och enskilda gjort allt de kan för att motbevisa existensen av den problematik som pekats ut som specifik för segregerade förorter av bland andra vi som undertecknar och många andra starka kvinnor.

Att motverka religiös fundamentalism handlar inte, vilket somliga tycks tro, om att kritisera utsatta grupper. För oss i kvinnorörelsen är det självklart att bekämpa fundamentalism och patriarkala fundamentalistiska traditioner, oavsett religion. Genom att bekämpa fundamentalism stöttar vi alla troende som vill leva sekulärt i samexistens med svensk lagstiftning.

Vi menar att det är nödvändigt att se över stödet till trossamfunden. Stödet till trossamfund är skattepengar, cirka 70 miljoner per år. Vi menar att trossamfund som inte aktivt tar ställning för kvinnors mänskliga rättigheter och demokrati inte ska finansieras via skattsedeln. Kravet handlar inte om att motarbeta trossamfund eller att deras verksamhet, men vi vill säkerställa att våra skattepengar inte går till att både finansiera och motverka den groende fundamentalismen i våra segregerade förorter.

Vi menar också att det är nödvändigt att tillsätta en utredning när det gäller de så kallade balkongflickorna. Detta handlar om kvinnor som tvingas att hoppa eller kastas från balkonger för att upprätthålla en familjs heder. Denna barbariska metod för bestraffning är ett av de tydligaste exemplen vi ser på hur kontroll och förtryck av kvinnor kan sluta – med mord. Trots detta har få ansträngningar gjorts för att komma till rätta med denna vidriga företeelse.

Vi menar att en regering med en feministisk utrikespolitik även bör ha en feministisk inrikespolitik. Att utreda kriterier för och uppföljning av stödet till trossamfund borde vara en del av en feministisk inrikespolitik. På samma sätt är det en del av en feministisk inrikespolitik att utreda morden på balkongflickor. Det är en feministisk inrikespolitik för förorten!

Amineh Kakabaveh
ordförande Varken Hora eller Kuvad

Clara Berglund
ordförande Sveriges Kvinnolobby

Carina Ohlsson
ordförande S-kvinnor

Zozan Inci
ordförande Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS

Zeliha Dagli
ordförande Kibele kvinnoförening i Husby

Tara Twana
styrelseledamot Humanisterna

Solveig Roth Johansson
ordförande, Swe Q

facebook Twitter Email