Feministisk familjepolitik
Jämställdhetsbonusen
Det gäller bland annat jämställdhetsbonusen som infördes av den gamla regeringen 2008. Syftet var att förändra vårdnadshavares beteende mot ett mer jämställt uttag av föräldradagar. Reformen har dock visat sig vara mer eller mindre verkningslös – det är närmre en miljard om året i ett bonussystem som inte ger avsedd effekt. S-kvinnor har därför länge argumenterat för att jämställdhetsbonusen ska avskaffas, det är helt enkelt pengar i sjön och de kan investeras bättre. Denna åsikt delar vi idag med den rödgröna regeringen som nu planerar att ta bort jämställdhetsbonusen till årsskiftet 2015/2016.
Föräldraförsäkringen
Jämställdhetsbonusen var också ett tappert försök från de borgerliga partier att undvika den enda reform som vi vet har effekt mot ett mer jämställt föräldraskap – att viga fler föräldradagar åt vardera föräldern. Regeringen föreslår nu att ytterligare en månad i föräldraförsäkringen vigs, det är viktiga första steg mot jämställdhet och jämlikhet. En översyn för att HBTQ-anpassa föräldraförsäkringen är också mycket efterlängtat.
S-kvinnors mål är en individualisering av föräldraförsäkringen, där var och en har rätt till sitt eget föräldraskap och får utforma sin vardag utifrån likvärdiga förutsättningar. Det är den enda reform vi vet ger tydlig effekt mot ett jämställt föräldraskap. Det är i sin tur en förutsättning för ett jämställt arbetsliv, där män och kvinnor kan söka jobb och göra karriär på samma villkor, utan att kvinnor ses som ”riskarbetskraft”. Det målet har i år även Socialdemokraterna ställt sig bakom på partikongressen 2015 och det kommer S-kvinnor fortsätta driva!
Vårdnadsbidraget
Avskaffandet av vårdnadsbidraget är också en fråga S-kvinnor länge drivit och som idag alla partier förutom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna stödjer. Vi ska inte subventionera reformer med våra gemensamma skattepengar som för jämställdheten bakåt och som låser kvinnor i utanförskap, framför allt utlandsfödda kvinnor som har det särskilt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det är ett hinder för jämställdheten och ett hinder för integrationen.
Vårdnadsbidraget har helt enkelt inte gett de effekter det avsåg, tvärtom. Vi är därför mycket glada att den rödgröna regeringen nu tar tag i det här och avser avskaffa vårdnadsbidraget till årsskiftet 2015/2016.