Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Feministiska julklappar till barn och unga

Lagom till jul passar S-kvinnor på att tipsa om barn- och ungdomsböcker för alla åldrar, för dig som letar efter böcker med det lilla extra, som bryter normer, som har tänkt till, som väcker funderingar och samtal om både de stora och små frågorna i livet!

Feministisk och normkritisk barn- och ungdomslitteratur för alla åldrar:

Nu är jag här! (till nyblivna föräldrar)
Text: Petra Nilsson & Maya Jönsson. Vombat förlag

Äntligen en fyll-i-bok för alla typer av familjer, oavsett hur många föräldrar som finns, vilket kön de har, om någon förälder varit gravid, om barnet är adopterat eller tillhör familjen på annat sätt. En fin present, för att varje barn och familj har sin alldeles egna historia.Jul, Pekbok (0-2 år)
Martin Salto och Maja-Stina Andersson. Olika förlag

Pekboken passar för de allra minsta barnen och är ett perfekt sätt att skapa julstämning genom lässtunden. Fokus i boken ligger på sådant vi förknippar med julen, som clementin, pulka och paket. De sista sidorna utgår istället från att göra: skala clementin, åka pulka och öppna paket. Två moment, en bok!

Jösta och Johan (2-6 år)
Text: Anette Skåhlberg. Bild: Katarina Dahlquist. Sagolikt Bokförlag

Girafferna Jösta och Johan vill ha ett litet barn, fast de är av samma sort, likadan och likadan. De ger sig ut på savannen för att hitta ett barn och bli en familj. Men blir det som de tänkt sig, blir det som de vill…?

 

Superhjälte (3-6 år)
Weiwei Persson, Kabusa förlag

En bilderbok om att göra som man vill. Om att vara flicka och superhjälte och hur bra som helst. Viktig bok om inre styrka, ofrivilliga roller och strukturer, som väcker tankar och öppnar upp för samtal långt efter att boken är slut. En bok om mod och äventyr.

 
Piraterna och regnbågsskatten (3-6 år)
Text: Karin Frimodig och Sara Berg. Bild: Maria Poll. Olika förlag.

”Genom regnet lyser solen, Ragnhild Rysare tar pistolen. Hon skrattar och skjuter salut. Det finns en skatt vid regnbågens slut!” Kaptenen Katinka Krok och hennes modiga och farliga besättning drar ut på spännande äventyr och skattjakt.

  
Måste ha monster (4-8 år)
Text: Anette Skåhlberg. Bild: Katarina Dahlqvist. 

En bok om en flicka som inte vill ha mat, hur mammorna än tjatar och försöker. Istället börjar hon äta upp monstren under hennes säng! En bok på rim, utan pekpinnar, med mycket fantasi och fina bilder som snabbt blir en favorit hos de yngre barnen!

 
Varulvsnatt (6-9år)
Michael Schneider. Opal förlag 

En bok om Mimmi och Ninni, som har en hemlighet. De blir varulvar när det är fullmåne! De smyger ut på nätterna och ylar mot fullmånen. En inte så läskig berättelse om äventyr med två starka barn, för nybörjarläsare.

 
Askungen i Rinkeby (6-12 år)
Gunilla Lundgren, Le glatenge pen club. Bild: Amanda Eriksson. Tranan förlag

Under två års tid träffades 15 barn på biblioteket i Rinkeby och skapade tillsammans berättelsen om Askungen i Rinkeby. En bok om Felicia, en romsk flicka som gillar att dansa, sjunga och spela fotboll. Om en flicka som vill bestämma själv och vara fri.


Det är jag som är Mickan (9-15 år)
Malin Nilsson och Vanessa López, Vombat förlag.

När Mickans familj flyttar ser hon sin chans. Nu ska hon äntligen leva som tjej. För trots att Mickan har en pojkes kropp och är döpt till Mikael betyder det inte att hon vill leva som kille. Hon vill vara Mickan. Nominerad till Barnradions bokpris 2016.


Feminism pågår (9-12 år)
Elin Lindell och Sassa Buregren. Natur och Kultur.  

Vad är feminism egentligen? Och varför är inte jämställdhet en självklarhet, utan något man måste bråka om? En bok som lättsamt och sakligt förklarar vad jämställdhet handlar om och varför det är viktigt, som engagerar och leder till långa samtal, lika bra för både barn och vuxna!


Ta makten – för att det funkar! (ungdom/vuxna)
Text: Leone Milton och Marie Tomicic. Bild: Emili Svensson. Olika förlag.

Vad händer när du börjar tänka på allt som är bra med dig, istället för tvärtom? En handbok för alla unga på väg ut i livet. Om självmedkänsla, hur du hanterar jobbiga tankar och känslor, om att ta makten över sitt liv och må bra!


Gudarna (Ungdom) 
Elin Cullhed

En bok om tre tonårstjejer, Bita, Lilly och Jane, i småstaden Tierp. En viktig ungdomsbok med styrka, humor och vemod. Om familj, vänner, sex, kärlek och glädje. Men också om mörker, om hur svårt det är att växa upp, om att göra upp med patriarkatet och att hitta sig själv.

facebook Twitter Email