Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Flickadagen 2017

Den 11 oktober är FN:s internationella flickadag. En dag då flickors situation och särskilda utsatthet uppmärksammas. Denna dag och alla andra dagar tar S-kvinnor kampen mot prostitution och sexhandel i alla former.

Prostitution, att köpa en annan människas kropp, är en handel med människor som är fullständigt oacceptabel i alla former.

S-kvinnors långa kamp mot prostitution och människohandel vann en stor seger när den svenska sexköpslagen infördes för snart 20 år sen. Lagen kriminaliserar den som köper sex, men inte den som säljer. På så sätt tar den tydligt ställning till den maktobalans som råder vid sexköp. Köparen har all makt.

Även om antalet fällande domar för sexköp är alldeles för få och för milda, har lagen haft en stark normerande effekt. Sexköp anses av de flesta, med rätta, som förkastligt.

Det kan vara en förklaring till fenomenet med s.k. Sugardating-sajter som dykt upp de senaste åren. På dessa sajter kan äldre välbärgade män söka lyckan hos yngre flickor och kvinnor. Att sajterna riktar in sig på just yngre flickor och kvinnor är förstås extra allvarligt. Till och med kontakt med barn under 15 år har kopplats till dessa sidor. Det är tydligt att sajterna profiterar på att framställa den prostitution de förmedlar som mer glamorös. Ingen vill kalla sig sexköpare, men att vara en ”SugarDaddy” låter bättre i deras öron.

Reklamkampanjen utanför Chalmers och andra skolor inför terminsstart var skrämmande. Med en bild av en lättklädd kvinna som håller på att klä av sig uppmanas unga studenter att ”dejta” en ”SugarDaddy” för att slippa studielån.

Från polisens människohandelsgrupp har de varit tydlig med att de fall som kontrollerats handlar om ren och skär prostitution, ingenting annat!

S-kvinnor står upp för den svenska sexköpslagen. Därför valde vi att polisanmäla dessa sajter. Hur de än paketerar det och vad de än kallar det, är köp av sexuella tjänster alltid prostitution.

Vi har nyligen fått besked från polisen att en utredning har startat. Det är vi förstås väldigt glad för. Vår förhoppning är att dessa sajter ska kunna dömas för koppleri eller anstiftan till brott mot sexköpslagen.

Vi följer utredningen nära, men vi fortsätter samtidigt att arbeta mot sexköp och prostitution genom bättre samverkan mellan olika samhällsinstanser, genom att kräva att sexköp alltid ska leda till ett frihetsberövande straff och att den svenska sexköpslagen också ska gälla svenska medborgare som köper sexuella tjänster utomlands.

Att sälja sex är aldrig ett fritt val. S-kvinnor fortsätter den feministiska kampen mot prostitution och människohandel vart det än sker.

facebook Twitter Email