Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Fotbolls-VM ökar sexhandeln

Uppemot två miljoner personer faller varje år offer för människohandel världen över. Det kräver en kraftfull politik som skyddar de som på olika sätt utnyttjas. S-kvinnors utgångspunkt är att prostitution aldrig är ett fritt val. Sexköparen är alltid överordnad, inte minst ekonomiskt, och en utsatt livssituation i sig är tvingande.

Publicerad i ETC 26 juni 2014.

Under 1990-talet var S-kvinnor drivande för att Sverige som första land i världen kriminaliserade sexköp. Idag har även Norge, Island och Frankrike sexköpslagar enligt svensk modell och sakta men säkert får lagen allt större genomslag. Inom ett år ska även Irland förbjuda sexköp.

S-kvinnor har också länge uppmärksammat kopplingen mellan stora sportevenemang och prostitution. Inför fotbolls-VM i Tyskland 2006 inledde S-kvinnor kampanjen ”Footboll yes, prostitution no” för att uppmärksamma den enorma bordellverksamheten runt VM. I Sydafrika var frågan lika aktuell under fotbolls-VM 2010. Över 40 000 kvinnor fraktades in i landet för att tillfredsställa sportturisternas behov av prostituerade.

Just nu pågår fotbolls-VM i Brasilien. Prostitution, att sälja och köpa sexuella tjänster, är lagligt för vuxna i Brasilien. Man räknar med att över en miljon säljer sex. Normaliseringen av prostitutionen i kombination med fattigdom och kriminalitet, har gjort att landet har en omfattande människohandel och man räknar med att handeln ökar under VM. Sexhandeln med barn är också ett enormt problem i Brasilien, handeln är näst störst i världen efter Thailand. Upp mot en halv miljon barn utnyttjas i Brasiliens sexhandel.

Jag älskar fotboll! Som ordförande för Lidköpings Fotbollsklubb LFK är fotboll en viktig del av mitt liv. Men det är lika viktigt att vara en ansvarsfull ledare, ta avstånd från alla former av våld och respektera mänskliga rättigheter. Fotboll är en internationell miljardindustri. Hur mycket man än älskar fotboll går det inte att blunda för att så här stora evenemang har konsekvenser. Sport och politik hör ihop, vare sig vi vill eller inte.

Ett krav som S-kvinnor driver är att den svenska sexköpslagen utvidgas för att även gälla sexköp utomlands. Socialdemokraterna har lyft frågan i riksdagen, men de borgerliga partierna har röstat nej. De verkar fortfarande vilja tro att jämställdhet är en ”nationell angelägenhet”. Det är naivt och ansvarslöst. Att köpa och sälja sex ska inte vara lagligt ibland och olagligt ibland. Sexköpslagen måste gälla för alla svenskar som köper sex, oavsett var och av vem.

Att vi utvecklar vår svenska sexköpslag kommer självklart inte att vara någon snabb lösning på internationella problem. Men det sänder ut viktiga signaler och den normaliserande effekten är viktig.

Även Europaparlamentet har konstaterat att lagliga sexköp och organiserad prostitution inte ger ett ökat skydd för de som säljer sex, tvärtom ger det ökad efterfrågan, större problem med sexuella utnyttjanden och ökad människohandel, viket man ser i bl.a. Tyskland och Nederländerna.

Det är vårt politiska ansvar att sända tydliga signaler om att vi inte accepterar att människor utnyttjas. Jämställdhet kan inte tillåtas ha landsgränser och mänskliga rättigheter måste gälla för alla. En jämställd värld är möjlig, det är S-kvinnors ledord. Internationell solidaritet är vår hjärtefråga och vår kamp fortsätter så länge det behövs.

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor & ordförande Lidköpings Fotbollsklubb

facebook Twitter Email