Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Frågan kvarstår: Vad kan L sätta emot SD?

Liberalerna går till val på att stödja en högerkonservativ regering där Sverigedemokraterna är största parti. Ett antiliberalt parti som kommer sätta stopp för möjligheten att driva stora delar av den politik som Liberalerna går till val på. Med företrädare som öppet står för kvinnohat och klimatförnekelse. Att poängtera detta är inte en attack mot Liberalerna, ett parti som vi delar många gemensamma värderingar med.

Publicerad i Aftonbladet 5 september 2022. 

Det är på allvar. Sverige kan med Liberalernas hjälp få den mest högerkonservativa regeringen i modern tid, där SD dikterar villkoren.

Frågan som liberala väljare nu behöver ställa sig är: Vad kommer ett ensamt, litet liberalt partis ”röda linjer” vara värda i en dragkamp med SD om asylrätten, biståndet, jämställdheten, klimatet, aborträtten, oberoende media eller utrikespolitiken?

Detta om partiet ens haft några röda linjer. Johan Pehrson har inte uttryckt en enda värdering han inte är beredd att kompromissa med, de enda han varit tydlig med är att SD kan lita på att Liberalerna inte sätter sig på tvären.

Vi är inte ensamma om att ge uttryck för den här oron. Liberalernas tidigare partiledare Bengt Westerberg har nu sagt att han kommer att rösta på Centerpartiet just för att han inte vill ge Jimmie Åkesson inflytande över regeringen.

Det var säkert inte ett lätt beslut.

Liberalerna är ett viktigt parti i svensk politik. Ett parti som alltid drivit på för demokrati, integration och jämställdhet. Att agera stödparti i en SD-koalition strider dock mot de grundläggande skälen till att Liberalerna grundades.

Om nio dagar är det val. Låt det bli ett val för alla människors lika värde, demokrati och jämställdhet.

Den enda garanten för att hålla högernationalismen borta från regeringsmakten är en röst på Magdalena Andersson.

Annika Strandhäll
Ordförande S-kvinnor

Margot Wallström
Tidigare utrikesminister och S-kvinna

Läs tidigare replikskiften i debatten här.

 

facebook Twitter Email