Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Gratis mammografi kommer att rädda liv

I en insändare undrar Eivor Karlsson varför inte kvinnor över 74 år får gratis mammografi. S-kvinnor är bland dem som starkast drivit kravet om gratis mammografi. För oss är det en stor seger att regering och riksdag lyssnat på oss - mammografi räddar liv!

Publicerad i Aftonbladet 12 juni 2016.

Riksdagens beslut innebär gratis mammografi för det nationella screeningprogrammet. Socialstyrelsens rekommendationer avgör vilka som kallas till det, i dag är det kvinnor mellan 40-74 år.

Målet borde vara att de största riskgrupperna kallas till screeningprogrammet, men i dag saknas forskning om riskerar för bland annat äldre kvinnor – riskerna måste givetvis fastställas för alla åldrar.

För yngre och äldre kvinnor, samt män, gäller att de själva får söka vård vid behov. I några landsting är även de undersökningarna gratis.

S-kvinnor vidhåller kravet att all mammografi ska bli gratis. Samtidigt ska vi komma ihåg att beslutet att screeningprogrammet blir gratis är en stor framgång vi kämpat länge för och det kommer att rädda liv!

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email