Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Grattis alla flickor!

I dag på internationella flickadagen är vi stolta att uppmärksamma att Sverige är det bästa landet i världen att växa upp i som flicka! Det är ett aktivt jämställdhetsarbete som fört oss hit. Men det betyder inte att det saknas utmaningar för att ge flickor och pojkar samma möjligheter i livet.

Flickors utsatthet har uppmärksammats allt mer den senaste tiden. Det gäller bland annat omfattande psykisk ohälsa, sexuella trakasserier i det offentliga rummet, hur objektifiering leder till ouppnåeliga och osunda ideal och att pornografi och sexhandel visar att kvinnors kroppar är till salu.

Att dessa frågor nu diskuteras så brett visar på ett uppvaknande. Det senaste året har det också kommit många positiva förslag för hur flickor och kvinnors rättigheter ska stärkas – inte minst rätten till sin egen kropp.

Sexualbrottsutredningens förslag att sex alltid ska bygga på frivillighet borde ha varit självklart för länge sen, men nu kan kravet på ”samtycke” äntligen bli verklighet. Att utredningen om ”Olika vägar till föräldraskap” säger nej till surrogatmödraskap är också en framgång för att visa att kvinnors kroppar inte är till salu.

Sen finns det förstås frågor där S-kvinnor vill gå längre. Att ”Människohandelsutredningen” säger nej till att kriminalisera sexköp utomlands är fegt. Vi kommer fortsätta kampen för att det ska bli olagligt, på samma sätt som sexköp i Sverige är olagligt. Vi vill också se strängare straff för sexköp. Att köpa en annan människas kropp ska alltid leda till ett frihetsberövande straff.

För att flickor och kvinnor ska kunna bejaka sin sexualitet på samma sätt som killar och män är det viktigt att också fokusera på den positiva sexualiteten. Där behövs en sexuell revolution som tar itu med de seglivade föreställningarna om att sexualitet är könsbetingat. Alla har rätt till sin sexualitet!

facebook Twitter Email