Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Hög tid för KD att tala klarspråk om aborter

Den svenska abortlagstiftningen trädde i kraft 1974. I snart 40 år har kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp varit självklar för många. Men det är inget vi kan ta för givet, varken i Europa eller här hemma i Sverige. Det är dags att Kristdemokraterna talar klarspråk om var de egentligen står i frågan.

Publicerad i Östra Småland Nyheterna den 3 november 2014.

I Europa har Malta, Polen och Irland abortförbud och flera europeiska länder diskuterar att skärpa aborträtten, bl.a. våra närmsta grannar Norge har lagförslag på begränsningar. Detta är en direkt konsekvens av att värdekonservativa krafter fått allt större inflytande.

Även i Sverige har de värdekonservativa krafterna växt och vi ser det både hos Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, partierna med konservativa familjemodeller och tydlig motvilja till förändring och utveckling.

I abortfrågan är Sverigedemokraterna tydligare, de vill begränsa aborträtten. Kristdemokraterna är mer svävande. De säger sig stödja svensk lagstiftning, det har de sagt i 20 år, samtidigt går det inte att bortse från kopplingarna till abortmotstånd, inte minst till rörelsen Ja till livet.

För bara ett par år sedan talade representanter för KD om nollvisioner för abort och istället ha adoptionscenter för kvinnor som inte vill behålla sina barn. I Europaparlamentet var Kristdemokraterna förra året det enda svenska parti som röstade mot stöd för fri abort.

Frågan om samvetsfrihet, om barnmorskor på grund av religiösa skäl ska få vägra utför abort, har länge drivits av abortmotståndare i Europa. Kristdemokraterna har nu tagit ett tydligt steg bort från svensk aborträtt och bort från den egna partilinjen och i två svenska landsting föreslår de att sjukhusen inför en samvetsklausul. Det är häpnadsväckande!

Samvetsfrihet är oförenligt med att värna fri abort enligt svensk lag. Den som utbildar sig till barnmorska i Sverige idag är fullt insatt i att det är en del av arbetet. Vi förstår mycket väl att religiösa skäl kan stå i vägen för en person att utföra en viss handling, men det måste vara individens ansvar att utforma sin vardag så att ens livsval blir förenliga, utan att bryta mot yrkeskod eller svensk lag.

En läkare kan inte vägra att utföra vissa behandlingar. En polis kan inte vägra att utföra vissa ingripanden. En lärare får inte forma undervisningen utifrån sin egen religion. På samma sätt kan en barnmorska inte vägra en kvinna rätt till vård.

Ändå motionerar Kristdemokraterna, både i Jönköpings län och Kronobergs län, om samvetsfrihet för barnmorskor. Hur tänker egentligen Kristdemokraternas partiledning runt detta? Tänker de fortsätta undvika frågan och bolla ansvaret mellan varandra? Eller tänker de ta ställning och säga var de egentligen tycker om samvetsfrihet? Det hade varit det enda ärliga, både mot de kvinnor de säger sig värna och deras rätt till vård, men också mot de abortmotståndare som de lite svävande vurmar genom sin otydlighet.

Anna Hedh
Ordförande S-kvinnor i Kalmar län

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email