Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Häpnadsväckande av KD

Vi har i helgen fått höra att Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor igen upprepat kravet på en så kallad samvetsklausul, som gör det möjligt för vårdpersonal att neka att utföra aborter.

Publicerad i Skaraborgs Allehanda 29 april 2015.

För S-kvinnor är kvinnors rätt till abort en självklarhet. Bara en kvinna själv kan fatta detta beslut. Kvinnans rätt till sin egen kropp är en förutsättning för hennes frihet och makt över sitt eget liv.

Den svenska abortlagstiftningen, som trädde i kraft 1974, tas av många för given. Samtidigt ifrågasätts aborträtten i dag av allt fler, både i Sverige och i andra europeiska länder. Frågan om samvetsfrihet, om barnmorskor på grund av religiösa skäl ska få vägra utför abort, har länge drivits av abortmotståndare i Europa.

Kristdemokraterna har nu tagit ett tydligt steg bort från svensk aborträtt när de igen föreslår att sjukhus kan införa en samvetsklausul. Det är häpnadsväckande!

Samvetsfrihet är oförenligt med att värna fri abort enligt svensk lag. Den som utbildar sig till barnmorska i Sverige idag är fullt insatt i att det är en del av arbetet. Vi förstår mycket väl att religiösa skäl kan stå i vägen för en person att utföra en viss handling, men det måste vara individens ansvar att utforma sin vardag så att ens livsval blir förenliga, utan att bryta mot yrkeskod eller svensk lag.

En läkare kan inte vägra att utföra vissa behandlingar. En polis kan inte vägra att utföra vissa ingripanden. En lärare får inte forma undervisningen utifrån sin egen religion. På samma sätt kan en barnmorska inte vägra en kvinna rätt till vård.

S-kvinnor ser med oro på utvecklingen där värdekonservativa, främlingsfientliga och religiösa krafter motarbetar aborträtten. För oss är den en fråga om kvinnors makt och frihet, som vi alltid kommer att stå upp för nationellt och internationellt!

Ida Ekeroth
ordförande S-kvinnor Skaraborg

Carina Ohlsson
förbundsordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email