Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Höj underhållsstödet och bostadsbidraget för att stötta ensamstående föräldrar

För varje dag som går blir den ekonomiska situationen desperat för allt fler hushåll. Bland de värst drabbade är ensamstående mammor. Inför vårändringsbudgeten kräver S-kvinnor kraftigt höjt underhållsstöd och bostadsbidrag för att stötta ensamstående och deras barn.

Pressmeddelande 2023-03-16.

Den ekonomiska situation som uppstått har bidragit till att många hushåll har fått kraftigt höjda utgifter. För varje dag som går blir situationen mer desperat för allt fler hushåll, och bland de värst drabbade är ensamstående föräldrar. Inför vårändringsbudgeten kräver S-kvinnor kraftigt höjt underhållsstöd och bostadsbidrag för att stötta ensamstående och deras barn.

– Dagens underhållsstöd väger inte upp för de låga inkomster och höga utgifter för barnen som många ensamstående föräldrar kämpar med. Regeringen måste stötta de ensamstående mammor som just nu desperat försöker sätta mat på bordet till sig och sina barn, säger Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor.

Enligt en undersökning av organisationen Sveriges Makalösa Föräldrar lagar allt fler ensamstående föräldrar ofullständiga måltider till sig själva och till barnen. Undersökningen visar också att allt fler barn till ensamstående är oroliga för sin familjs ekonomi. Samtidigt är beskedet från regeringen att man inte ”kan kompensera för allt” eller sätta in åtgärder som ”riskerar att elda på inflationsbrasan”.

– Ensamstående mammor och deras barn ska inte vara samhällets krockkudde i den ekonomiska krisen. Det här är träffsäkra åtgärder till de som behöver stödet bäst och som samtidigt har minimal inflationseffekt, säger Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor.

Lyssna på intervjun med Annika Strandhäll i Sveriges Radio.

facebook Twitter Email