Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Hör Ulf Kristersson inte människornas rop på hjälp?

Hjälporganisationer larmar om att allt fler människor har svårt att klara sin vardag på grund av de kraftiga prisökningarna, och att de behöver hjälp med de mest basala varorna såsom mat, välling och blöjor. Bland de värst drabbade är ensamstående mammor som förlorar en stor del av den lilla marginal de har när levnadskostnaderna ökar.

Publicerad i Arbetarbladet 23 december 2022.*

Frånvaron av satsningar på de som nu drabbas hårdast är häpnadsväckande. I den chockvåg av prisökningar som med full kraft slår mot svenska familjer tycks regeringen handfallen.

I sin krisbudget väljer regeringen att lägga miljarder på en skattesänkning som innebär att höginkomsttagare som Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson själva får 10 000 konor mer, en prioritering som tyder på avsaknad av både krisinsikt och verklighetsförankring.

Hör Ulf Kristersson inte människornas rop på hjälp, eller bryr han sig inte om dessa grupper? I högerregeringens budget lyser stödåtgärderna med sin frånvaro. Det enda initiativ som tagits, att förlänga tilläggsbidraget inom bostadsbidraget, kommer inte att nå de mest utsatta när bidraget räknas av från försörjningsstödet. Om regeringen inte agerar finns risk för att vi kommer se en fattigdom i Sverige som vi inte sett på mycket länge.

Vad som skulle behövas är höjt barnbidrag och underhållsstöd, och att försörjningsstödet räknas upp i takt med inflationen med höjd för fortsatt hög inflation. S-kvinnor anser också att andra reformer såsom kostnadsfri kollektivtrafik för barn bör övervägas och att en tandvårdsreform måste komma på plats så att tandvården likställs med övrig sjukvård.

Inför julen är det många hjälporganisationer som bedriver ett enormt viktigt arbete för att stötta samhällets mest utsatta. Samtidigt anstår det inte ett välfärdssamhälle att luta sig på frivilligorganisationer och kyrkor för att säkerställa att barnfamiljer har råd med det mest basala såsom hyra, el och mat. Politiken måste kliva fram och Ulf Kristersson måste ta sig ut ur Tidö Slott och möta verkligheten.

Annika Strandhäll
Ordförande S-kvinnor

Matilda Sundquist Boox
Distriktsordförande S-kvinnor Gävleborg

* Artikeln har också publicerats i:

Fagersta-Posten med S-kvinnor i Västmanland.
Hudiksvalls Tidning med S-kvinnor i Gävleborg.
Karlskoga tidning & Kuriren med S-kvinnor i Örebro län.
Ljusdals-Posten med S-kvinnor i Gävleborg.
Ljusnan med S-kvinnor i Gävleborg.
Länstidningen Östersund med S-kvinnor i Jämtland.
Mariestads-Tidningen med S-kvinnor i Skaraborg.
Sala Allehanda med S-kvinnor i Västmanland.
Skaraborgs Allehanda med S-kvinnor i Skaraborg.
Söderhamns-Kuriren med S-kvinnor i Gävleborg.
Östersunds-Posten med S-kvinnor i Jämtland.

facebook Twitter Email