Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Hur ska kvinnorna skyddas, Strömmer?

Sedan regeringen tillträdde har kvinno­frids­arbetet monterats ned, steg för steg. Politiken går från att ignorera kvinnors rättigheter till att bli kvinno­fientlig.

Publicerad i SvD 21 mars 2024.

Den senaste veckan har fyra fall uppmärksammats i Sverige där kvinnor dött och män som de tidigare haft en nära relation med har anhållits misstänkta för mord. Det är en skam för Sverige 2024, och en skam för politiken då vi vet att mäns dödliga våld ofta hade kunnat förhindras.

En ny rapport från Socialstyrelsen visar att offer och gärningsmän ofta haft omfattande kontakter med till exempel socialtjänst, polis eller sjukvården innan brottet ägde rum. Här måste samhället kliva fram. Vi kan aldrig acceptera att kvinnor förföljs, misshandlas och mördas i vårt land. I Rosenbad verkar frågan dock helt bortglömd. Sedan regeringen tillträdde har kvinno­frids­arbetet monterats ned, steg för steg. Några exempel:

1. Regeringen stryper finansieringen till kommunernas kvinno­frids­arbete. Efter 17 år får Sveriges kommuner inte längre några utvecklings­medel till kvinno­frids­arbetet. I en ny undersökning från Unizon uppger 7 av 10 kommuner att de uteblivna medlen kommer att påverka förutsättningarna att arbeta mot våld i nära relationer ”i ganska stor eller mycket stor utsträckning.”

2. Regeringen lägger ner viktig kvinno­frids­satsning. Det handlar om Sveriges kommuner och regioners viktiga kvinno­frids­projekt som varit avgörande för att stötta social­sekreterare och verksamheter över hela landet.

3. Polisen lägger ner special­enhet som arbetar med mäns våld mot kvinnor. När larmen kom om att polisen lägger ner den enda special­grupp som är inriktad på mäns våld mot kvinnor var det knäpptyst från regeringen, trots att arbetet uppenbart borde permanentas och spridas till hela landet. Samtidigt larmar poliser om att våldtäktsfall och brott i nära relation läggs på hög.

4. Pengarna till skyddat boende räcker inte. SKR varnar för att våldsutsatta kvinnor kommer att drabbas då regeringen lagt en budget som motsvarar 6 procent av vad som krävs för att leva upp till lagen. Dessutom varnar SKR för att våldsutsatta kvinnor och barn riskerar att hamna i kläm när avhoppare från kriminella gäng nu ska erbjudas hjälp på skyddade boenden.

5. Kvinnojourer hotas av tillstånds­plikt för skyddat boende. Många ideella kvinnojourer menar att de kommer att ha svårt att leva upp till kraven i den nya lagen om tillstånds­plikt för skyddade boenden. Regeringen saknar en plan för att lösa dessa frågor och risken är att skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor blir ännu ett område för privata företag att tjäna pengar.

6. Färdiga lagförslag om mäns våld mot kvinnor läggs inte fram. Trots att lagförslag om psykisk misshandel ligger färdigt på regeringens bord tas det inte vidare. Utredningar med lagförslag om sexuellt våld mot kvinnor och flickor har inte remitterats. Propositions­listan i riksdagen är tom på lagförslag när det kommer till mäns våld mot kvinnor.

7. Stöd till brottsoffer uteblir. Trots regeringens påstådda skifte ”från förövare till brottsoffer” larmar Brotts­offer­jouren och stöd­platt­formen för unga som utsätts för våld i nära relationer om att de fått neddragna medel motsvarande hela 66 procent.

Varje dag utan ett fullskaligt politiskt svar på den pandemi som mäns våld mot kvinnor utgör är ett svek mot alla de kvinnor som lever under hot om våld från män i deras närhet. När regeringen utan konsekvens­analys monterar ned politiken för att motverka mäns våld mot kvinnor har man passerat en allvarlig gräns som kan innebära skillnaden mellan liv och död. Politiken går från att ignorera kvinnors rättigheter till att bli kvinno­fientlig.

Justitieminister Gunnar Strömmer är skyldig Sveriges kvinnor ett svar: Hur säker­ställer regeringen och Sverige­demokraterna att polisen prioriterar våld i nära relationer och vad är regeringens plan för att öka skyddet för våldsutsatta kvinnor och barn?

Annika Strandhäll
ordförande S-kvinnor

Publicerad i SvD 21 mars 2024.

facebook Twitter Email