Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Inför åldersgräns för internetporr

90 procent av porren innehåller våld och förnedring av kvinnor. Det är vad våra barn möter på nätet när de är i genomsnitt 12 år. Nu behövs en åldersgräns även på nätet, skriver debattörerna.

Publicerad i Aftonbladet 13 oktober 2018.

Förra veckan presenterades rapporten Svenskarna och internet, som visar att barns användande av internet ökar, 89 procent av alla 10 till 11-åringar använder internet dagligen.

Det de möter är ett internet där porren finns två klick bort, utan åldersgräns och där den lagstiftning vi har för att barn inte ska utsättas för porr hittills inte applicerats.

Redan för 10 år sedan innehöll 90 procent av porren våld och förnedring. Vanliga inslag i mainstreamporren är:

  • gagging = mannen kväver kvinnan med penisen
  • strypningar
  • ass to mouth = mannen penetrerar kvinnan analt och sedan direkt oralt så att hon tvingas äta sitt eget bajs
  • slag
  • ord som bitch och slut

Detta utsätts verkliga människor för och det är vad våra barn möter när de är i genomsnitt 12 år. Siffran kommer från 2014 och i och med att internetanvändandet kryper ner i åldrarna är risken stor att ännu yngre barn utsätts idag.

Siffror från Linköpings Universitet visar att 26 procent av unga killar tittar dagligen. Studier visar också att de som tittar dagligen i högre utsträckning utsatts för sexuella övergrepp och även utsätter andra.

Pojkar och flickor berättar vad porren gör med deras egen självbild och hur den påverkar hur de ser på andra, de är rädda för att inte kunna sluta titta och tjejer berättar om hur de utsatts för övergrepp som killarna fått inspiration till i porren.

Vad gör samhället och vuxenvärlden? Många sticker huvudet i sanden, andra förnekar forskning och otaliga berättelser om porrens skadeverkningar. Lagstiftare och vuxenvärlden har abdikerat i frågan om porren, som inte bara är kvinnohatande och lurar våra barn att mäns våld mot kvinnor är sex, utan också är djupt rasistisk och den totala motsatsen till lust, ömsesidighet, samtycke, respekt, jämställdhet och alla människors lika värde.

Förra veckan arrangerades En vecka fri från porr, bland annat med seminarium i riksdagen där världsledande internationella experter berättade om hur åldersgräns på internetporr införs för att skydda barn i Storbritannien. På Höstens viktigaste föräldramöte samlades över 150 föräldrar för att lära sig om vad de kan göra för att skydda barn.

Men detta är inte ett problem som föräldrar eller enskilda organisationer kan lösa själva och det räcker inte med att rusta barnen. Porrens påverkan är en pågående folkhälsokris som samhället måste hjälpas åt att lösa och det måste göras nu!

Att vi låtit en mångmiljardindustri helt obehindrat komma åt våra barn kräver omfattande åtgärder, speciellt i den digitaliseringsiver som nu råder. Här är våra krav:

  1. Sex- och samlevnadsundervisningen ska utgå från ett kritiskt perspektiv på porr – med kunskapshöjning för alla i skolan om pornografins skadeverkningar.

  2. Inför åldersverifiering för internetporr – i butiker får porren inte exponeras i barnhöjd, men på nätet når porren våra barn inom 10 sekunder. Lagstiftningen har inte hängt med. Vi behöver åldersgräns på porr även på nätet.

  3. Förskola, skola, fritids, ungdomsgårdar och andra miljöer där barn vistas ska vara porrfria – nationella riktlinjer krävs.

  4. Kompetensutveckla hälso- och sjukvården, socialtjänsten, rättsväsendet och alla andra aktörer i samhället som på något sätt möter barn och unga.

Alán Ali, ordförande MÄN
Clara Berglund, generalsekreterare Sveriges Kvinnolobby
Meghan Donevan, projektledare och forskningssamordnare, Talita
Maria Dufva, kriminolog och författare
Jenny Holmström, Porrfri barndom
Sofia Jarl, (C), förbundsordförande Centerkvinnorna
Zandra Kanakaris, förbundsordförande Unizon
Åsa Kastbom, överläkare Universitetssjukhuset Linköping
Rebecca Lagh, advokat, Advokatbyrå Barbro Sjöqvist och Rebecca Lagh AB
Lovisa Landälv, projektutvecklare på Starta Om, Frälsningsarmén
Elsa Lantz, Porrfri barndom
Gita Nabavi, (FI), partiledare Feministiskt initiativ
Carina Ohlsson, (S), ordförande S-kvinnor
Olga Persson, generalsekreterare Unizon
Olof Risberg, leg psykolog, leg psykoterapeut, Pojkmottagningen
Nina Rung, kriminolog och barnrättsexpert, grundare Huskurage
Gudrun Schyman, (FI), partiledare Feministiskt initiativ
Kukkamariia Valtola Sjöberg, (MP) Sammankallande Miljöpartiets Jämställdhets- och mångfaldskommitté
Barbro Sjöqvist, advokat, Advokatbyrå Barbro Sjöqvist och Rebecca Lagh AB
Ulrica Stigberg, författare och präst i Svenska kyrkan/EFS
Elin Sundin, ordförande FATTA
Marcus Svensson, jämställdhetsstrateg Trollhättan stad
Peter Söderström, sociolog och grundare Another Development Foundation
Gertrud Åström, senior jämställdhetsexpert
Ida Östensson, feministisk folkbildare

facebook Twitter Email