Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Insändare: 100 år av kvinnokamp

Rösträtten, barnomsorgen, sexköpslagen, kvinnofridslagstiftningen, samtyckeslagstiftningen, föräldraförsäkringen, rätten till arbete, särbeskattning och aborträtten. Alla dessa självklarheter som gärna tas för givet, men som grundar sig i åratal av kamp.

Publicerad i Helahälsingland 3 februari 2020.*

S-kvinnor fyller 100 år som förbund den 14 februari, och utan alla S-kvinnors slit hade dessa självklarheter fortfarande varit oklarheter. Nu fortsätter vi kampen.

Förskolan har utmaningar att vänta nu och i framtiden i takt med att befolkningen växer. Fler blir äldre vilket är positivt. Detta tillsammans leder till att vi behöver fler som utbildar sig för att arbeta inom förskola och äldreomsorgen för att klara av framtidens utmaningar. Vi har en förskola vi ska vara stolta över, men S-kvinnor kräver att förskolan också har öppet nattetid. En lagstadgad rätt till barnomsorg även på kvällar, nätter och helger. Vi vill förbjuda religiösa friskolor då vi anser att förskolan och skolan ska byggas på demokratiska och sekulära värderingar med genusmedveten och normkritisk pedagogik.

Inom hela välfärdssektorn så är det kvinnor som utgör majoriteten av de anställda och som i dagsläget ofta sliter ut sina kroppar och känner pressen av att inte riktigt räcka till. Med dagens arbetsvillkor är vi inte förvånade över att kvinnor känner sig stressade och utbrända. Vi kräver satsningar på välfärden, att delade turer tas bort, att heltid blir norm och att sms-vikariaten samt allmän visstid ska upphöra.

Slutligen vill vi säga tack till er som gick före, för oss som kom efter. Nu kämpar vi i hundra år till.

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor

Ingrid H Amrén, distriktsordförande S-kvinnor Gävleborg

Carina Blank, ordförande S-kvinnor Gävle

Linda Pettersson Lind, ordförande S-kvinnor Sandviken

Siri Haugli, ordförande S-kvinnor Iggesund

Shida Kinuka, ordförande S-kvinnor Bollnäs/Ovanåker

* Även publicerad i:

Magazin24

Bärgslagsbladet

Dala-demokraten

Gefle Dagblad

Skaraborgs Läns Tidning

Piteå-tidningen

Värmlands folkblad

Arbetarbladet

Mariestadstidningen

Sundsvalls tidning

Norrländska Socialdemokraten

Nerikes Allehanda

Fagerstaposten

Allehanda

Vestmanlands Läns Tidning

Skaraborgs Allehanda

TTela (Klicka här för att läsa replik) (Klicka här för att läsa slutreplik)

facebook Twitter Email