Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Insändare: 8 mars – Fly för livet

Kvinnor flyr för livet, och den 8 mars vill vi uppmärksamma att vi ser er som kämpar.

Publicerad i Värmlands Folkblad 8 mars 2020.*

S-kvinnors tema för internationella kvinnodagen är i år ”Fly för livet”. Det är en skildring, en uppmaning, ja – rent av en stor push till alla oss som kan påverka att vi måste ta vårt ansvar. Många kvinnor befinner sig på ständig flykt hela livet. Det kan handla om att fly från ekonomiskt våld, psykiskt och fysiskt våld, eller att försöka fly för livet från ett annat land. Det kan innebära att behöva fly sin bostad, fly med barn, lämna sin familj som när flickor och kvinnor flyr från hedersvåld.

Vi kräver att det används samma krafttag mot mäns våld mot kvinnor som mot gängvåldet. Nu har regeringen tillsatt 350 utredare inom polisen som ska få spetskompetens för att stoppa våldet mot kvinnor, vilket är ett välkomnat beslut, men det finns mycket kvar att göra. Kommunerna måste ta sitt ansvar. Det är kommunerna som ansvarar för att se till att det finns skydd och stöd för kvinnorna och barnen, såsom skyddande boenden. I dag brister det både i kompetens och ansvar i kommunerna och där vill vi särskilt påpeka allvaret i de konsekvenser som uppstår. Kvinnor undviker att lämna sina män för att alternativet inte är tryggt nog. Det behövs också ett tydligt samarbete mellan kommuner och kvinnojourer eftersom det är där kompetensen finns.

Det behövs ekonomiskt och psykologiskt stöd men framför allt behövs det boenden. Kvinnor behöver få en chans att börja ett nytt liv där de inte riskerar livet för att misshandeln fortsätter och för att de ska kunna röra sig fritt, som att till exempel hämta barnen på förskolan.

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor

Inga-Lill Röhr, distriktsordförande S-kvinnor Värmland

Margareta von Wachenfeldt, klubbordförande Arvika

Lena Olsson, klubbordförande Charlottenberg

Lillvor Eriksson, klubbordförande Filipstad

Madelene Tönnberg, klubbordförande Hagfors

Nathalie Björfeldt, klubbordförande Karlstad

Kajsa Adolfsson, klubbordförande Kristinehamn

Christina Persson, klubbordförande Lesjöfors

Olga Ljung klubbordförande S-kvinnor Säffle

Khadija Nassan Torsby S-kvinnor

* Också publicerad i:

Västgötabladet

Skaraborgs läns tidning

Skövde nyheter

Skånska dagbladet

ttela

Sundsvalls tidning

Skaraborgs allehanda

Dalademokraten

Hela Hälsingland

Allehanda

facebook Twitter Email