Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Inte bara att ”bita ihop”

För varje dag som går blir den ekonomiska situationen desperat för allt fler hushåll och bland de värst drabbade är ensamstående mammor.

Publicerad i Dala-Demokraten 22 mars 2023.

För varje dag som går blir den ekonomiska situationen desperat för allt fler hushåll och bland de värst drabbade är ensamstående mammor. En undersökning av organisationen Sveriges Makalösa Föräldrar visar att en allt större andel ensamstående lagar ofullständiga maträtter på grund av de stigande priserna och att barn till ensamstående är alltmer oroliga för sin familjs ekonomi.

Vad gör då regeringen och Ulf Kristersson för att stötta ensamstående och barnfamiljer genom krisen? Svaret är tyvärr ingenting. I en intervju om hushåll som kämpar med stigande priser säger Ulf Kristersson att ”det är bara att bita ihop”. Det är ett historiskt uttalande av en svensk statsminister. Var finns krisinsikten, åtgärderna, handlingskraften?

Socialdemokraterna har krävt att regeringen höjer barnbidraget, en viktig åtgärd som skulle göra stor skillnad för många familjer som desperat kämpar med ekonomin just nu. Vi S-kvinnor menar att riktade stöd måste sättas in till de mest ekonomiskt utsatta grupperna, inte minst ensamstående mammor. Vi ser därför att det krävs kraftigt höjt underhållsstöd och bostadsbidrag för att stötta ensamstående och deras barn. Det är träffsäkra åtgärder till de som behöver stödet bäst och som samtidigt har minimal inflationseffekt.

Den ekonomiska kris vi upplever just nu skakar om hela vårt samhälle. Frågan är vilket land vi kommer att vara när vi kommer ut på andra sidan. S-kvinnor kommer inte tyst se på när regeringen med Sverigedemokraterna låter kvinnor och barn ta smällen i den ekonomiska krisen. Vi kräver krafttag för att återuppbygga välfärden, höja de transfereringar som halkat efter och inte minst stötta de ensamstående mammor som just nu desperat försöker sätta mat på bordet till sig och sina barn.

Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor
Lena Hjorth, ordförande S-kvinnor Dalarna

Publicerad i Dala-Demokraten

Artikeln är även publicerad i:

Skaraborgs Läns Tidning tillsammans med S-kvinnor Skaraborg.
Västgötabladet tillsammans med S-kvinnor Skaraborg.
Närkes Allehanda tillsammans med S-kvinnor Örebro.
Borås Tidning tillsammans med S-kvinnor Borås och Sjuhärad
Sundsvalls Tidning tillsammans med S-kvinnor Västernorrland
Skillingaryd.nu tillsammans med S-kvinnor Jönköpings län
Skövde Nyheter tillsammans med S-kvinnor Skaraborg
Falköpings Tidning tillsammans med S-kvinnor Skaraborg
Norrländska Socialdemokraten
Örnsköldsviks Allehanda tillsammans med S-kvinnor Västernorrland

facebook Twitter Email