Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Jämställt föräldraskap

S-kvinnor välkomna utredningen om en modernare föräldraförsäkringen som presenterades idag, med förslag om fler reserverade dagar och en föräldraförsäkring som bättre anpassas till olika familjer.

I dag överlämnades utredningen ”Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn – en ny modell för föräldraförsäkringen” till Socialminister Annika Strandhäll.

Utredningen föreslår att föräldrapenning ska ges i totalt 460 dagar. Av de måste 390 dagar tas ut innan barnet fyller tre år. Resterande dagar ska kunna tas ut med max 10 dagar/år till och med att barnet är tio år.

Utredningens förslag är att fem månader (151 dagar) i föräldraförsäkringen reserveras för respektive förälder, alltså en ökning med två månader jämfört med idag.

­- Det är ett stort steg i rätt riktning på vägen mot en helt individualiserad föräldraförsäkring, säger S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson. S-kvinnor har länge kämpat för detta och vi ska vara stolta över att vårt hårda arbete ger resultat.

Utredningen föreslår också att föräldraförsäkringen ska anpassas till olika familjekonstellationer genom att de dagar som inte är reserveras ska kunna överlåtas till andra personer än föräldrarna.

Alla dagar i föräldraförsäkringen kommer att utgå med ersättning på sjukpenning- eller grundnivån. Det innebär att de tidigare 90 lägstanivådagarna försvinner.

S-kvinnor kommer att kämpa för att utredningens förslag nu blir verklighet. En jämställd föräldraförsäkring är en förutsättning för ett jämställt familjeliv och arbetsliv.

facebook Twitter Email