Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Kändisar viktigare för Busch Thor än kvinnors vård

Vi satte morgonkaffet i halsen när vi läste att Kristdemokraterna vill införa avgifter för mammografi. Ebba Busch Thor bedriver en instagrampolitik där det är viktigare att synas med kändisar än att ge alla kvinnor rätt till god vård.

Publicerad i Dagens Samhälle 7 november 2019.

Varje år nås runt 8 000 svenska kvinnor av det tunga beskedet att de är drabbade av bröstcancer. Sjukdomen drabbar inte bara kvinnorna som blir sjuka. Cancer drabbar familjer, kollegor och närstående. I dag har vi bättre cancervård än någonsin och därför bör fler få ta del av den. S-kvinnor och Socialdemokraterna i Region Uppsala presenterar därför ett nytt förslag om utökad avgiftsfri mammografi för äldre.

Något som är livsavgörande för många cancerpatienter är nämligen tidig upptäckt, och därför är det oerhört viktigt att kunna sätta in vård i tid. Där kommer mammografin in som en viktig insats för att förebygga bröstcancer och rädda liv. Men att överleva ska inte ska vara en plånboksfråga, och därför gjordes mammografin avgiftsfri av regeringen under föregående mandatperiod.

Vi var därför många som satte morgonkaffet i halsen när vi fick läsa Ebba Busch Thors och Kristdemokraternas förslag om att införa avgifter för mammografi. De poserar med Rosa bandet samtidigt som de vill tvinga svenska kvinnor att betala för mammografi. Ebba Busch Thor bedriver en instagrampolitik där det är viktigare för Kristdemokraterna att synas med kändisar och göra populistiska utspel än att ge alla kvinnor samma rätt till en god vård. För oss är det oerhört provocerande.

Det har även varit ovanligt tyst från högerblockets övriga partier i frågan trots att förslaget upprört kvinnor i hela landet. Varför duckar Moderaterna och Kristdemokraterna på nationell nivå för en så viktig fråga?

Vi S-kvinnor vill dock som socialdemokrater inte bara nöja oss med att försvara den välfärd vi har. Vi vill också visa att det finns en annan väg framåt än att avgiftsbelägga förebyggande sjukvård.

I dag är var femte kvinna som drabbas av bröstcancer över 74 år. Trots det upphör screeningen när kvinnor fyllt 75 år. Samtidigt vet vi att risken att dö i bröstcancer minskar med upp till 25 procent för dem som deltagit i mammografi.

Att det finns en väl utbyggd och tillgänglig mammografi är en trygghet för alla kvinnor. Vi har en mycket god cancervård, men nu gäller det att fler får tillgång till den. Därför vill S-kvinnor slopa den övre åldersgränsen för avgiftsfri mammografi och har lagt en motion om detta i riksdagen. Dessutom bör även återbesök göras avgiftsfria. Det är förslag som Socialdemokraterna i Region Uppsala nu har med i sin budget.

Vård ska ges efter behov, inte efter plånbok. Därför säger vi nej till Kristdemokraternas mammografiavgifter – och i stället ja till avgiftsfri vård även för dig som är över 74 år. Det handlar om rättvisa och det handlar om trygghet för alla äldre.

En person som drabbas av bröstcancer ska inte behöva fundera huruvida den har råd med att överleva. Anhöriga ska inte behöva sörja något som hade kunnat förebyggas i tid. När du är som svagast ska samhället vara som starkast. Så skapar vi en jämlik och jämställd vård.

Carina Ohlsson
Förbundsordförande S-kvinnor

Vivianne Macdisi
Regionråd (S) och ordförande S-kvinnor Uppsala län

facebook Twitter Email