Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Kollektivavtalets dag

Har din arbetsplats kollektivavtal? Då får vi gratulera! Genom kollektivavtalen säkrar du din tjänstepension, din sjuklön, din rätt till lönehöjning och dina villkor. Kollektivavtalets dag handlar om att uppmärksamma den unika svenska modellen, genom vilket i princip alla villkor regleras. Det ger dig möjligheter att äga och förhandla om dina frågor.

I flera kommuner och landsting i Sverige finns idag redan avtal som ”Heltid en rättighet, deltid en möjlighet”. Att investera i heltid har dessutom visat sig ge stor vinst på sikt för en rad kommuner som ser minskade sjuktal, minskad administration, minskad övertid osv.

Socialdemokraterna gick till val på att göra heltid till norm, genom att skriva in det i de centrala kollektivavtalen för kommuner och landsting. Där vill man även komma till bukt med problemen med delade turer.

En halv miljon svenskar saknar fortfarande kollektivavtal på sin arbetsplats. Du kan göra skillnad! Ställ krav på din arbetsplats. Tala med ditt fackförbund. När du köper en tjänst, när du upphandlar, eller när du går ut och äter på en restaurang, fråga om företaget har kollektivavtal. Svaret ”Nej, men våra anställda mår bra” räcker inte.

24 mars håller SKL, Sveriges kommuner och landsting sin valkongress, där en rödgrön majoritet tar över. Lena Mikko är nominerad till ordförande för SKL och har siktet tydligt inställt på heltidsfrågan. S-kvinnor uppmärksammar och bevakar detta genom kampanjen #heltidheltenkelt där  våra 26 distrikt följer utvecklingen i landets kommuner och landsting.

facebook Twitter Email