Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Kriminalisera sexköp utomlands

S-kvinnor vill att sexköpslagen ska gälla för svenska medborgare som köper sex utomlands. Prostitution är nära sammankopplat med människohandel, därför är det viktigt att sexköp är kriminellt var det än sker.

– S-kvinnor tycker att sexköp är ett allvarligt brott och det finns ingen klar skillnad mellan prostitution och människohandel. Det kan också vara attitydskapande för svenska män att inte åka utomlands och köpa sexuella tjänster när det är straffbart i Sverige. Vi ser också att det är en gränsöverskridande verksamhet säger Carina Ohlsson i P1-intervjun.

– Att motståndet mot en sådan lagstiftning ändå är stort beror på den maktobalans som finns mellan män och kvinnor. Jämställdhetsfråga möts alltid av motstånd, säger Carina Ohlsson.

Nyligen presenterade Människohandelsutredningen sitt betänkande där frågan om att kriminalisera sexköp utomlands setts över. Utredningen kom fram till att det inte bör göras eftersom det saknas internationell samsyn i frågan. I ett remissvar på utredningen kritiserar S-kvinnor förslaget och säger att Sverige måste gå före, på samma sätt som vi gjorde när sexköpslagen infördes nationellt.

Lyssna på intervjun här

facebook Twitter Email