Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Lön hela dagen!

Det har gått två år sedan kvinnorörelsens organisationer, partipolitiska kvinnoförbund och fackliga organisationer tillsammans bildade 15:51-rörelsen för att sätta tryck i frågan om jämställda löner.

15:53-logotyp Kampanjen har fått stort genomslag och mötts av stöd och entusiasm. Stödet bekräftar det vi redan visste – att det är hög tid för lön hela dagen!

Sedan rörelsen bildades har vi rört oss framåt med en minut per år. Idag är löneskillnaden mellan könen 13,9 procent. Räknat på en arbetsdag mellan 08-17 betyder det att män som vanligt får betalt hela dagen, medan kvinnor arbetar gratis efter kl. 15:53. Därför byter vi namn till 15:53-rörelsen.

Välkommen att bilda den nya siffran med oss på Sergels Torg imorgon, den 13 februari kl. 12.30.

I år är det valår. Nu har partierna möjlighet att visa hur de ska gå tillväga för att uppnå jämställda löner. Vi vill inte vänta i 67 år. Vi kräver handling!

  • Vi vill se skärpta krav på lönekartläggningar, så att lönekartläggningar måste genomföras varje år istället för vart tredje.
  • Vi vill att Delegationen för jämställdhet i arbetslivet (JA-Delegationen) ges i uppdrag att klarlägga de mekanismer som skapar värdediskriminering och ojämställda löner och kommer med förslag på hur det kan motverkas.
  • Vi vill att ett jämställt uttag av föräldraledigheten stimuleras, så att kvinnor och män delar lika på ansvar för hem och familj.
  • Vi vill att kvinnor och män ges samma rätt till heltidsarbete.
15:53-rörelsen består av:

Sveriges Kvinnolobby (initiativtagare), Akademikerförbundet SSR, BPW Sverige, Centerkvinnorna, Fackförbundet ST, Feministiskt Initiativ, Forum – Kvinnor och funktionshinder, Fredrika Bremer Förbundet, Gröna kvinnor, Handelsanställdas förbund, IF Metall, Internationella Kvinnoförbundet, Kommunal, Kvinnliga läkares förening, Kvinnofronten, Kvinnor för fred väst, Kvinnor i Svenska kyrkan, KvinnorKan, Liberala kvinnor, LO, Miljöpartiets jämställdhetskommitté, S-kvinnor, Sveriges Universitetslärarförbund (SULF), Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR), Svenska Kvinnors Vänsterförbund, Sveriges Makalösa Föräldrar, TCO, Unionen, Varken hora eller kuvad, Vision, Vårdförbundet, Vänsterpartiets kvinnonätverk, Winnet Sverige.

Efter kl. 15:53 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. Dags för #lönheladagen. Vi ses i Malmö! #NF2014

facebook Twitter Email